Ševčenko, Džagoev i Mandžukić obilježili 1. kolo

Rusija najubjedljivija

Ševčenko, Džagoev i Mandžukić obilježili 1. kolo

Midhat Šljivak

Susretom između Ukrajine i Švedske okončano je prvo kolo u sve četiri grupe Evropskog prvenstva u fudbalu. 

Najveće iznenađenje prvog kruga svakako je pobjeda reprezentacije Danske nad Holandijom od 1:0, dok su golgeterski prvo kolo obilježili Alan Džagoev iz selekcije Rusije,  Mario Mandžukić iz reprezentacije Hrvatske, te ukrajinska legenda Andrej Ševčenko.

Danci iznenadili, Holanđani razočarali

Malo ko je prije početka Evropskog prvenstva davao i minimalne šanse Dancima da mogu doći čak i do boda protiv Holanđana. Ipak, odličnom taktičkom postavkom Mortena Olsena Danci su došli do tri boda golom Michaela Krohn-Dehlija iz 24. minute susreta.

Sa druge strane Holanđani nisu pokazali zašto se smatraju jednim od favorita Eura. Blijedo izdanje gotovo kompletnog tima nije ni moglo donijeti ništa osim poraza protiv veoma dobro pripremljenih Danaca.

Najbolju utakmicu u prvom kolu odigrala je reprezentacija Rusije koja je deklasirala Češku sa 4:1 i sa pravom se izabranici selektora Dicka Advocaata mogu nadati prolazi među osam najboljih timova Evrope. Sjajnu utakmicu su odigrali i Hrvati koji su bez većih problema savladali Irsku sa 3:1.


Junaci prvog kruga:

Przemyslaw Tyton (Poljska)

Poljski golman Przemyslaw Tyton zamijenio je u 70. minuti utakmice protiv Grčke Wojciecha Szczesnyog, da bi potom na fantastičan način odbranio penal Georgiosu Karagounisu, te je na taj način spasio domaćina Eura poraza na otvaranju prvenstva.

Alan Džagoev (Rusija)

Napadač moskovskog CSKA Alab Džagoev je sa dva gola predvodio Rusiju do najubjedljivije prvog kruga Eura nad Češkom od 4:1.  Džagoev je pogađao u 15. minuti za vodstvo od 1:0, te u 79. minuti utakmice za 3:1 što je bio i gol koji je prelomio utakmicu.

Mario Mandžukić (Hrvatska)

Poput Džagoeva, popularni Mandžo je psotigao prvi i treći gol u susretu Hrvatske protiv Irske (3:1). Dva fantastična gola glavom iz treće i 49. minute uz gol Jelavića donijela su Hrvatskoj zasluženu pobjedu, a Mandžukić je ponio titulu igrača utakmice.

Andrei Ševčenko (Ukrajina)
 
Urajinski velemajstor Andrei Ševčenko donio je svojoj reprezentaciji pobjedu nad reprezentacijom Švedske (2:1) sa dva majstorska gola. Prvo je u 55. minuti izjednačio rezultat na 1:1 iskoristivši sjajno ubacivanje sa dese strane, da bi sedam minuta potom pogodio ponovo glavom za pobjedu Ukrajinaca.

Tragičar kola:

Wojciech Szczesny (Poljska)

Poljaci su u susret sa Grcima ušli kao favoriti, no na kraju su osvojili jedva bod. Iako nije kriv za primljeni gol sa početka drugog poluvremena, prvi golman Poljske Wojciech Szczesny je tragičar kola, jer je u 70. minuti skrivio penal i dobio direktan crveni karton. Ipak, na njegu sreću rezervni golman Tyton je odbranio penal i spasio Poljsku poraza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.