Sigurno smo drugi!

S četiri boda protiv Turaka i Estonaca

Sigurno smo drugi!

Na­kon po­bje­de Špa­ni­je nad Bel­gi­jom (5:0) sa ko­jom je «fu­ri­ja» za­be­to­ni­ra­la svo­ju prvu po­zi­ci­ju, ja­sno je da je­di­ni put BiH do Ju­žne Afri­ke vo­di pre­ko ba­ra­ža.

Even­tu­al­na po­bje­da nad Tur­skom i tri bo­da bi nam i te­oret­ski za­ga­ran­to­va­la dru­gu po­zi­ci­ju u gru­pi 5., ali ne i mjes­to u ba­ra­žu! Na­ime, FI­FA je za evrop­ske re­pre­zen­ta­ci­je odre­di­la 13 mjes­ta na Svjet­skom prven­stvu u Ju­žnoj Afri­ci.

Od to­ga će se de­vet prvo­pla­si­ra­nih re­pre­zen­ta­ci­ja di­rek­tno pla­si­ra­ti na mun­di­jal, dok će se za pre­os­ta­la če­ti­ri mjes­ta kroz ba­raž bo­ri­ti osam dru­go­pla­si­ra­nih eki­pa. De­ve­ta dru­go­pla­si­ra­na eki­pa sa naj­ma­nje bo­do­va ne­će se na­ći u ba­ra­žu. Bo­do­vi ko­ji su dru­go­pla­si­ra­ne eki­pe osvo­ji­le pro­tiv po­slje­dno­pla­si­ra­nih re­pre­zen­ta­ci­ja iz svo­je gru­pe bit će odu­ze­te i ko­na­čni skor će odlu­či­va­ti o pla­sma­nu u ba­raž.

Pre­ma sa­daš­njem sta­nju bo­do­va za to ne­sre­tno dru­go mjes­to naj­ve­će šan­se ima­ju re­pre­zen­ta­ci­je iz gru­pe 1., gdje se za dru­go mjes­to bo­re Ma­đar­ska (13 bo­do­va), Šved­ska (12) i Por­tu­gal (10). Ako to­me do­da­mo da u nas­tav­ku kva­li­fi­ka­ci­ja ima­ju me­đu­so­bne su­sre­te (dvo­meč izme­đu Ma­đar­ske i Por­tu­ga­la, Dan­ske i Ma­đar­ske, Dan­ske i Šved­ske) ja­sno je da će me­đu­so­bno sla­bi­ti bo­do­vni sal­do dru­go­pla­si­ra­ne re­pre­zen­ta­ci­je. Sli­čna si­tu­aci­ja je i u gru­pi 3., gdje naj­ve­će šan­se za dru­go mjes­to ima­ju Sje­ver­na Ir­ska (14 bo­do­va), Polj­ska (11), Slo­ve­ni­ja (11) i Če­ška (9).

I u ovoj gru­pi do kra­ju kva­li­fi­ka­ci­ja ove eki­pe ima­ju me­đu­so­bne dvo­bo­je (Slo­ve­ni­ja - Polj­ska, S. Ir­ska - Slo­va­čka, Slo­va­čka - Slo­ve­ni­ja, Če­ška-Polj­ska, Če­ška - S. Ir­ska, Polj­ska - Sol­va­čka), pa će sa­mi se­bi odu­zi­ma­ti zla­ta vri­je­dne bo­do­ve. Što se ti­če gru­pe 9, u ko­joj ima naj­ma­nje eki­pa, dru­go­pla­si­ra­ni tim te gru­pe ima naj­ve­će šan­se da se do­mo­gne je­dnog od osam mjes­ta u ba­ra­ža, s ob­zi­rom da se u toj gru­pi ne odu­zi­ma­ju bo­do­vi osvo­je­ni pro­tiv po­slje­dnje pla­si­ra­ne eki­pe. Škot­ska već sa­da, tri uta­kmi­ce pri­je kra­ja ima 10 bo­do­va.

Ka­da je u pi­ta­nju bh. re­pre­zen­ta­ci­ja, po­bje­dom nad Tur­skom i bo­dom iz Es­to­ni­je bi­la bi si­gur­ni uče­snik ba­ra­ža. No, even­tu­al­nim po­ra­zom od Tur­ske na­ša re­pre­zen­ta­ci­ja na­šla bi se u ve­li­kim pro­ble­mi­ma, pa bi u po­slje­dnjem ko­lu ima­li im­pe­ra­tiv po­bje­de nad Špa­ni­jom bez ob­zi­ra na re­zul­ta­te Tur­ske, ko­ja će svo­ju šan­su tra­ži­ti kroz me­če­ve u Bel­gi­ji i ku­ći pro­tiv Ar­me­na­ca. Pro­tiv Tu­ra­ka nam i "nu­la" od­go­va­ra, ali bi ta­da mo­ra do­bi­ti ili Es­to­ni­ju ili Špa­ni­ju.

Kar­to­ni pri­je­te

Iako Tur­sku sma­tra­mo brat­skom re­pre­zen­ta­ci­jom, pred­sto­je­ći su­sret će bi­ti sve osim pri­ja­telj­ski. Tur­ska, ko­ja se već do­ka­za­la u igra­ri­ja­ma i van ze­le­nog te­re­na (Na­da­re­vić se izne­na­da na­šao na klu­pi svog ti­ma, po­nu­da pre­mi­ja igra­či­ma Ar­me­ni­je za po­se­ban aga­žman pro­tiv BiH, is­pri­ka za ge­no­cid Ar­men­ci­ma baš pred uta­kmi­cu Ar­me­ni­ja - BiH...) mo­gla bi po­ku­ša­ti do­da­tno osla­bi­ti na­šu re­pre­zen­ta­ci­ju. Na­ime, Tur­ci ko­ji va­že za ve­li­ke pro­vo­ka­to­re, mo­gli bi na­mjer­no iza­zva­ti ten­zi­je na te­re­nu ka­ko bi na­ši igra­či do­bi­ja­li žu­te kar­to­ne (de­vet na­ših igra­ča ima­ju već žu­ti kar­ton) i ti­me nas zna­tno osla­bi­ti pred gos­to­va­nje u Es­to­ni­ji.

Uko­li­ko se kva­li­fi­ku­je­mo u ba­raž pre­ma sa­daš­njem sta­nju ta­be­la, pro­ti­vni­ci bi nam mo­gli bi­ti Ma­đar­ska, Grčka, Sje­ver­na Ir­ska, Ru­si­ja, Hrvat­ska, Fran­cus­ka, Re­pu­bli­ka Ir­ska ili Škot­ska. Se­le­ktor Bla­že­vić već je na­ja­vio tra­že­nje azi­la uko­li­ko bi se u ba­ra­žu sas­ta­li sa nje­go­vom Hrvat­skom. Ći­ro bi ra­do iz­bje­gao i Švi­car­sku oda­kle je po­čeo nje­gov put pre­ma zvi­jez­da­ma.

(M. K. - E. So.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije