Simeone u društvu Carniglie, Herrere i Di Stefana

Već u prvoj godini na klupi Atletico Madrida

Simeone u društvu Carniglie, Herrere i Di Stefana

M. Maksimović

Diego Simone je u svojoj prvoj sezoni na klupi Atletico Madrida napravio nešto što će definitivno obilježiti njegovu trenersku karijeru do kraja.

Klub sa kojim je kao igrač osvojio duplu krunu u Španiji 1996.godine, je doveo u prvoj sezoni do trofeja. Tako je Cholo postao tek četvrti argentinski trener koji je slavio u nekom od evropskih kupova. Prije Simeonea to je uspjelo njegovim zemljacima Luisu Carnigliju, Heleniu Herreri i Alfredu Di Stefanu.

Carniglia je na klupi Real Madrida osvojio Kup prvaka 1958. protiv Milana i godinu dana kasnije protiv Reimsa. Herrera je učinio isto na klupi Intera 1964. i 1965. godine, dok je Alfredo Di Stéfano predvodio Valenciju do trijumfa u Kupu kupova 1980. godine.

Sa naslovom u Bukureštu, Simeone je postao tek treći trener koji je osvojio ovo takmičenje. Kao igrač je sa Interom osvojio Kup Uefa 1998.godine. Takav podvig su ostvarili još Dino Zoff i Huub Stevensen. Zoff je slavio u Kupu Uefa na golu Juventusa 1997. protiv Athletic Bilbaoa, a kao trener Juventusa 1990. protiv Fiorentine. Stevens je pehar pobjednika Kupa Uefa podigao kao igrač PSV Eindhovena 1978. godine, a kao trener Schalkea 1997.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.