Sjeverna Koreja odustaje od kvalifikacija za Mundijal

Zbog koronavirusa

Sjeverna Koreja odustaje od kvalifikacija za Mundijal

Haris Zilić

Fudbalski savez Sjeverne Koreje obavijestio je AFC da njihova reprezentacije odustaje od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Razlog je situacija sa koronavirusom, a prije toga Sjeverna Koreja je odlučila da ne učestvuje i na Olimpijskim igraama u Tokiju. Ova odluka se odnosi i na sve ostale fudbalske selekcije Sjeverne Koreje koje ispred sebe imaju zvanične utakmice.

Sjeverna Koreja je nakon pet kola prvog kruga azijskih kvalifikacija u velikoj borbi za plasman u finalni krug. U grupi H lider je Turkeminstan sa devet bodova, a Južna Koreja, Libanon te Sjeverna Koreja imaju po osam bodova tri kola prije kraja.

Sjeverna Koreja je u narednom kolu kvalifikacija 3. juna trebala igrati duela protiv austajdera grupe ekipe Šri Lanke.

Iz AFC-a su poslali dopis Sjevernoj Koreji u nadi da će promijeniti odluku, a uvjeravajući da je situacija sa koronavirusom pod kontrolom, posebno na sportskim borilištima.

"Sjevernokorejska fudbalska asocijacija poslala je u petak pismo Azijskoj fudbalskoj konfederaciji u kome je navela da njen tim neće učestvovati u drugom krugu kvalifikacija", izjavio je portparol Korejske fudbalske asocijacije Lee Jae Chul.

Obzirom da je Sjeverna Koreja jedna od reprezentacija koja je redovan učesnik finalnog kruga azijskih kvalifikacija, njihovo odustajanje bi značilo uzbudljivu i zanimljivu borbu za plasman na Mundijal.

Znajući politiku u Sjevernoj Koreji teško da će doći do promjene ove odluke u njihovom Fudbalskom savezu.

Top Komentari

sarajevo19
bas ce nam faliti evo ne znam kako ce se odrzat bez njih
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi