Skupština Fudbalskog saveza BiH: "Var" će ipak presuditi, Abdić pobjeđuje Durića?
Arhiva - delegati s prošle Skupštine idu na pauzu

Skupština Fudbalskog saveza BiH: "Var" će ipak presuditi, Abdić pobjeđuje Durića?

Adnan Beganović

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine u utorak će dobiti novo rukovodstvo, odnosno na Skupštini biće izabrani novi članovi Izvršnog odbora, kao i novi predsjednik, te dva potpredsjednika.

Dugo očekivana Skupština Fudbalskog saveza BiH na kojoj će se izabrati i novo rukovodstvo biće održana u utorak, a krovna kuća bh. fudbala s obzirom na Statut dobiće novog predsjednika.

Elvedina Begića, koji je u proteklih osam godina "vladao" bh. fudbalom zamijenit će jedan od članova IO iz Fudbalskog saveza Republike Srspke, a sigurno će to biti predsjednik saveza manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Vico Zeljković.

No, iako je poznato ko će biti na čelu Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, uzbuđenja na Skupštini neće nedostajati jer se biraju i članovi Izvršnog odbora, pa se u proteklim danima lobira na svim strana.

Istina, kako SportSport.ba saznaje od ukupno 15 čanova Izvršnog odbora već je poznato njih 13, tako da glasanje na dolazećoj izbornoj Skupštini formalnost neće biti samo za "zaraćene strane" iz Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona.

Iz Sarajeva za ulazak u Izvršni odbor se bore Fuad Čolpa i Adnan Džindo, koji prema nezvaničnim informacijama trenutno ima veću podršku kod delegata, dok se pak iz Unsko-sanskom kantonu za naklonost delegata bore dojučerašnji predsjednik Fudbalskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Durić i nekadašnji član IO Hamdija Abdić.

Oglasi

I upravo u izboru za člana IO iz Unsko-sanskog klantona očekuje se najveća neizvjesnost. Durić je opterećen aferom "Var" koja je udrmala bosanskohercegovački fudbal. U novembru 2019. godine SIPA je zbog sumnji u namještanje utakmica uhapsila 12 osoba među kojima je i Irfan Durić. Nekadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Federacije BiH sa još šest osumnjićenih je dan kasnije pušten na slobodu i navodno je pristao na saradnju sa Tužilaštvom, a zbog ove afere izgubio je naklonost fudbalskih radnika, no i pored toga neće se lako predati.

Informacije do kojih je došao SportSport.ba govore da Abdić ima podršku 19 od 24 delegata iz kantonalnih saveza, a za sigurnu pobjedu mu treba još 12 od ukupno 36 glasova delegata iz Fudbalskog saveza Republike Srpske i "županijskih saveza" i po svemu sudeći, ukoliko u naredna dva dana ne bude trgovine, zauzet će mjesto u fudbalskoj bosanskohercegovačkoj vladi.

Ko će na mjesta Prvog i Drugog potpredsjednika i kako se biraju članovi IO?

Delegati Skupštine birat će i Prvog i Drugog potpredsjednika i to iz kantonalnih saveza (Bošnjak) i županijskih saveza (Hrvat). Što se tiče "županijskih saveza" tu ne bi trebalo biti neizvjesnosti, odnosno kao i dosad jedan od dva potpredsjednika biće Ivan Beus, dok se pak u izboru iz kantonalnih saveza može očekivati neizvjesnost.

Neslužbeno, u igri za potpredsjednika su Muhidin Raščić, Midhat Sarajčić i Azmir Husić, koji s obzirom na dosadašnji rad i vlastita ulaganja u fudbal, a i zbog toga što će u IO predstavljati savez (FS Tuzlanskog kantona) koji broji najviše članica, ima najrealnije izglede za pobjedu. U krajnjem slučaju, njegov izbor na mjesto jednog od potpredsjednika se čini kao i jedini logičnim.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na kraju, što je možda i najbitnije, Skupština Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine broji 60 delegata. Njih 20 dolazi iz Fudbalskog saveza Republike Srspke, a 40 iz Fudbalskog saveza Federacije s tim što iz kantonalnih saveza dolazi 24, a iz "županijskih 16.

Predsjednici entitetskih saveza (Vico Zeljković i Dragan Soldo) po automatizmu ulaze u Izvršni odbor, dok će delegati izabrati još 13 članova bh. fudbalske vlade. Na stolu će imati 26 imena, odnosno po dva kandidata iz ukupno 13 područnih (RS) i kantonalnih i "županijskih" saveza (FBiH). Onih 13 koji dobiju natpolovičnu podršku prisutnih članova činit će novi Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH.

Top Komentari

2323
E sad braco Srbi dajte glas svom.bratu Abdicu koji je bio poznat u ratu po ljubavi prema Srbima ...
1 0
goofy
Zasto je samo FUDBALSKI a nije i NOGOMETNI u naslovu?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi