Slavni Manchester United se prisjetio Sarajeva
Foto: FK Sarajevo

Neka druga vremena

Slavni Manchester United se prisjetio Sarajeva

Manchester United i FK Sarajevo, dva kluba koja se danas teško mogu dovesti u neku logičnu vezu. Ipak, na današnji dan prije 50 godina upravo je veliki Manchester United gostovao na Koševu. Ikone britanskog fudbala, George Best, Bobby Charlton i legendarni trener Matt Busby su tada predvodili Crvene đavole u okršaju sa ekipom Sarajeva, u sastavu: Muftić, Fazlagić, Vujović, Jasenković, Bajić, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Prljača i Anitć.

Bila je to prva utakmica četvrtfinala tadašnjeg Kupa šampiona, a 40.000 gledalaca na Koševu nije imalo prilike vidjeti golove, jer je susret nakon velike borbe završen rezultatom 0:0.

U revanšu će slaviti Manchester United slaviti pobjedu, ali ono što se tada dešavalo je manje bitno. Ono što je izuzetno zanimljivo jeste i da se slavni Manchester United danas prisjetio 15. novembra 1967. godine i utakmice u Sarajevu.

Naime, danas je na zvaničnoj stranici Uniteda osvanu kratki osvrt na utakmicu u Sarajevu, pod naslovom: "50 godina kasnije, šta se desilo u Sarajevu?".

U Manchester Unitedu su povodom 50-godišnjice susreta na Koševu uspjeli pronaći neke zanimljive izjave učesnika ovog dvoboja u arhivama britanskih medija.

"Sarajevo ima bogatu historiju, svjetsku historiju, naravno. Međutim, igrači nisu bili previše zainteresovani za to, ali bili smo svjesni svega...Ljudi u Sarajevu su navijali za svoju ekipu i stvarno su htjeli da nas pobjede, tako da je to bilo zanimljivo putovanje", izjavio je svojevremeno nekadašnji fudbaler Manchester Uniteda David Sadler.

Sadlerov timski kolega Alex Stepney se, s druge strane prisjećao puta u glavni grad BiH.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Nije bilo kao danas. Danas igrači otputuju avionom, odigraju utakmicu i vrate se. Mi smo išli preko Dubrovnika, a onda smo se vozili autobusom šest sati kroz planine do Sarajeva. Bile su to prave peripetije", prisjećao se Stepney.

Podsjetili su iz Manchester Uniteda i na poništeni, nazvavši ga kontroverznim, gol Vahidina Musemića i još na neke interesantne detalje sa utakmice na Koševu, ali ono što je najbitnije jeste sama činjenica da se i veliki Manchester United prisjetio gostovanja u Sarajevu.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi