Beganović: Treba nam podrška, a ne zlonamjerne kritike

Iza kapitena Slobode odlična polusezona

Beganović: Treba nam podrška, a ne zlonamjerne kritike · Intervju

A. Beganović

Prije početka sezone predviđana im je grčevita borba za ostanak u društvu najboljih bosanskohercegovačkih klubova. Međutim, na odmor fudbaleri Slobode odlaze sa 8. mjesta tabele. Osvojili su 22 boda, nekoliko mladih igrača skrenulo je pažnju na sebe i sasvim sigurno na Tušnju mogu biti zadovoljni prvim dijelom premijerligaške sezone.

Jedan od onih koji je ponovo pokazao sav svoj igrački potencijal je i 21-godišnji kapiten Slobode Amar Beganović. Trenerova desna ruka na terenu, požrtvovan i borben u svakom meču, uspio je postići dva pogotka kojima je dodao i dvije asistencije. Za desnog bočnog i više nego solidna statistika.

Amare, iza nas je prvi dio sezone. Sloboda je na odmor otišla sa 22 boda. Učinak s kojim su i najveći pesimisti s početka sezone zadovoljni. Koliko si ti zadovoljan, i kako ocjenjuješ svoje igre?

"Prije svega mogu reći da sam zadovoljan kako sam odigrao polusezonu, upisao sam dva gola i dvije asistencije, ali uvijek u prvi plan stavljam tim, odnosno kolektiv koji uvijek izbaci nekog pojedinca, te sam mišljenja da je to bila naša najveća snaga u proteklom periodu".

Mnogo mladih igrača dobilo je priliku u prvom dijelu sezone što nije negativno uticalo na rezultat. Sloboda je u mirnoj luci.

"Upravni odbor i stručni štab su se prije početka sezone odlučili za podmlađivanje igračkog kadra i stabilizaciju kluba. Sloboda je kao što ste rekli u sigurnoj luci, ide ispravnim putem, ono što je potrebno da Upravni odbor kluba, stručni štab, igrački kadar imaju još veću podršku, a ne da nas zli jezici kritikuju nakon jednog ili dva poraza. Najlakše je biti general nakon bitke, a samo mi koji smo dio ove porodice znamo kroz šta smo svi zajedno prošli."

Bilo je sjajnih igara, ali i onih u kojima ste podbacili. Koja utakmica je po tebi vaša najbolja, a koja najlošija?

"Najzrelije smo kao ekipa djelovali u domaćim utakmicama i pobjedama protiv Širokog Brijega 3:0 i Borca 1:0, po meni su to dvije utakmice gdje nismo imali velikih oscijacija u igri, dok smo definitivno podbacili na gostovanjima protiv Veleža 3:0 i Mladosti 2:0. Na tim utakmicama energetski nismo bili na svom nivou. Ali, često volim da kažem nisu problem porazi. Iz svakog poraza moramo izaći jači, izvući pouke i razloge istih."

Mladi igrači koji dobijaju sve više prilike za igru su najveće blago Slobode.

"Sadašnji mladi igrači imaju veliku podršku kako ostalih saigrača, stručnog staba, tako i ljudi koji vode klub. To je velika prednost, a kada sam bio u njihovim godinama imao sam i ja veliku podršku svih, tu mislim na sadašnjeg šefa Crnogorca koji je bio pomoćnik u stručnom štabu, Denisa Karića koji je stao iza mene kao sportski direktor, kao i svih bivših trenera, pa znam koliko je ta podrška bitna. Moram spomenuti Admira Smajića koji je fudbalski fenomen, mogu reći da sam od njega naučio kako se postaje lider, dao mi je kapitensku traku i tako svima pokazao kako se treba ophoditi s mladim igračima. Sada je s nama priključeno dosta naših juniora i mogu reći ako se pravilno budu razvijali da je pred njima dobra fudbalska priča."

Dobro sarađuješe sa šefom struke?

"Nas krasi posebna hemija, Crnogorac svoje fudbalsko znanje svakodnevno prenosi na nas, iako je jedan od najmlađih trenera u Premijer ligi mogu reći da je dao sebe u potpunosti kako bi iz ove mlade ekipe izvukao maksimum. Dobro sarađujemo, od njega se može mnogo toga naučiti".

Tvoje dobre igre nisu ostale nezapažene, a u svakom prelaznom roku se spominje i tvoj odlazak.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Vjerujte da ja ne razmišljam uopste o odlasku, brigu o tome vodi moj agent koji komunicira po tim pitanjima. Opterećen nisam, znam da je bilo upita, čak je bivše rukovodstvo Slobode bilo prihvatilo ponudu Tuzla Cityja, ali smo mi to glatko odbili, jer uopšte nismo razmišljali u tom pravcu."

Ko će osvojiti titulu, ko u Evropu, a ko u niži rang?

"Sarajevo je sasvim sigurno koplje iznad svih klubova u ovom momentu. Od infrastrukture, pa do igračkog kadra. Imaju ozbiljan tim, skupinu odličnih individualaca prije svih Rahmanovića, Sušića, Tatara, Ahmetovića... Borba za Evropu ce biti vođena između Željezničara, Borca, Zrinjskog, dok iz drugog plana su tu Velež i Široki Brijeg. Kada je opstanak u pitanju, velika bitka će se voditi i ne bih nikoga otpisao u ovom momentu".

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Make075
Momak za primjer.
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi