Slovenci na ispitu zrelosti

Skupina C

Slovenci na ispitu zrelosti

Edmir Škorić

Nakon što su šokirali Rusiju u dodatnim kvalifikacijama, Slovenci vjeruju da mogu napraviti podvig i u grupnoj fazi Svjetskog prventva. Prvi izazov je možda i najlakši, kada Kekovi izabranici igraju protiv Alžira.

Na Svjetskom prvenstvu prije osam godina u Francuskoj, Slovenija nije uspjela doći niti do jedne pobjede, a nakon što su sjajno prošli kvalifikacije i, na kraju krajeva, kod kuće ostavili jednu Rusiju, apetiti su dosta porasli. Seletor Matjaž Kek ima nekoliko vrsnih nogometaša u momačadi. Tu je i golman bh. korijena koji je standardan u talijanskom Udineseu, Samir Handanovič, te Boštjan Cesar, Branko Ilič, Mišo Brečko, dok je dobro poznat i napadački dvojac, Dedič - Novakovič. Obojica tresu mreže sezonama u njemačkoj Bundesligi, dok će ih loptama upošljavati Rober Koren, playmaker engleskog WBA.

Što se Alžira tiče, ova zemlja sa sjevera Afrike zadnji je put na SP-u prisustovala još daleke 1986. godine u Meksiku. Alžir je svoje mjesto na velikoj nogometnoj smotri izborio pobjedom nad Egiptom u dodatnim kvalifikacijama, ali je apsolutni favorit u današnjem meču Slovenija, a ujedno je ovo i prvi duel ove dvije zemlje. Alžir je doživio teške poraze od Srbije i Republike Irske u prijateljskim ogledima.

Selektor Alžira Rabah Saadane odlučio je kapitena i iskusnog 32-godišnjeg igrača sredine terena, Yazida Mansoruija, staviti na klupu, navodeći kako igrač francuskog Lorienta nije u dobroj formi, a kapitensku traku će preuzeti Antar Yahia. Ovo je, pomalo, narušilo atmosferu u redovima alžirske selekcije.

"Uvijek je teško bilo kojem igraču reći i objasniti da je izgubio svoje mjesto u sastavu. Ali, prinuđen sam to učiniti, koliko god bolno bilo", prokomentarisao je selektor Alžira Rabah Saadane. Slovenija je briljirala u prijateljskim susretima protiv Katara i Novog Zelanda.

"Naš je cilj jasan, moramo imati čast s našim ponašanjem u i oko terena, moramo na najbolji način predstaviti alžirski nogomet, nogomet magreba, afrički i arapski nogomet. Trenutno nemamo šta izgubiti, možemo samo pobijediti. Dat ćemo sve od sebe u svakoj utakmici i na kraju u skupinama vidjet što će se dogoditi", kazao je Saadane, selektor Alžira.

"Svi smo koncentrirani na ovu utakmicu i što bolje se pripremiti za utakmice koje dolaze, tako da ćemo igrati još bolje nego protiv Rusije", kazao je Zlatko Dedič, napadač Slovenije.

Sigurno da će pobjednik iz ovog duela napraviti veliki iskorak ka prolazu u knock-out fazu. Slovenci vjeruju da mogu doći do pobjeda nad Alžirom i Engleskom, što bi bilo dovoljno za prolaz. No, ne treba otpisati ni Alžirce, predvođene Zianijem, Yebddom, Ghezzalom, Belhadjom i Bougherrom...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.