Slovenija, Grčka i Francuska na SP-u

Uzvratni susreti baraža

Slovenija, Grčka i Francuska na SP-u

E. Škorić

Večeras su odigrane četiri utakmice baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku. Nažalost, kao što znate naša selekcija ponovo je poražena, ali će zato Slovenci biti na velikoj nogometnoj smotri.

Najranija utakmica odigrana je u Donjecku, gdje su reprezentativci Rusije došli do minimalne ali Svjetskog prvenstva vrijedne pobjede (0:1) i to zahvaljujući onoj "nuli" iz onog duela odigranog u Ateni. Ukrajinci su imali malu prednost, no što im vrijedi kada je Samaras proigrao Salpingidisa, a ovaj ljevicom sa desetak metara pogodio mrežu domaćeg sastava.

Nošeni navijačkom pjesmom, Ukrajinci su do kraja svim silama pokušavali doći do izjednačenja, te eventualnog preokreta, no Grci su uspjeli sačuvati svoju mrežu i po prvi put nakon 94. godine (SAD) igrati na velikoj nogometnoj smotri u Južnoj Africi.

Pored Srbije, na Svjestko prvenstvo sa Balkana putuje i Slovenija. Slovenci su sve iznenadili i večeras došli do minimalne pobjede od 1:0, upravo rezultat kojeg su priželjkivali.  Ovo je drugi put da Slovenija odlazi na Svjetsko prvenstvo, podsjetimo da su debitovali na ovom takmičenju prije sedam godina u Japanu i Koreji (2002. godine).

Bochumov napadač Dedič najbolje se snašao u petercu Rusa na ubačaj Birse i savladao Akinfeeva u samom finišu prvog dijela. Treba istaknuti da su Slovenci bili bolja momčad na terenu, a u nastavku su imali nešto lakši posao, budući da su gosti ostali bez dva igrača. Aleksandar Kerzakhov pocrvenio je u 67. minuti nakon što je udario golmana Samira Handanoviča, da bi u sudačkoj nadoknadi Chelseaov defanzivac Yury Zhirkov također dobio crveni karton.

Veliko je to razočarenje za Guus Hiddinka i njegovu momčad, kao i za čitavu Rusiju.

Provukli su se i Francuzi na Svjetsko prvenstvo i to nakon što su tek u produžetku postigli pogodak za konačnih 1:1 u drugoj utakmici. Podsjetimo, Francuzi su sa minimalnih 1:0 slavili u Dublinu, ali su večeras naletjeli na "nagaznu minu", te su umalo ostali bez velikog takmičenja. Robbie Keane u 33. minuti doveo je goste u vodstvo, te je Trapattonijeva momčad uspjela izdržati do kraja utakmice. Više snage i koncetracije u produžetcima imali su Tricolori koji u 103. minuti preko Gallasa dolaze do zlata vrijednog gola.

Ukrajina - Grčka 0:1 (Salpingidis 31)
Slovenija - Rusija 1:0 (Dedič 44)
Francuska - Irska 0:1 1:1 - produžetci (Gallas 103/ Keane 32)
rn rn rn

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.