Slovenija disala na škrge protiv Kazahstana, ali slavi plasman na Evropsko prvenstvo!

Kazahstan je bio na korak, ali nisu uspjeli

Slovenija disala na škrge protiv Kazahstana, ali slavi plasman na Evropsko prvenstvo!

Eldar Ganibegović

Slovenija je nakon Srbije druga repezentacija iz regiona bivše Jugoslavije koja se plasirala na Evropsko prvenstvo. Večeras im je bilo potrebno da ne izgube od Kazahstana i uspjeli su, slavili su s 2:1.

U okviru 10. kola kvalifikacija za EURO, večeras je Slovenija slavila 2:1 nad Kazahstanom. Bilo je to više nego dovoljno Slovencima da izbore direktan plasman na EURO.

Domaći su dominirali u prvom poluvremenu kada je u pitanju posjed lopte, dok su gosti pokušali prijetiti iz kontri.

Slovenija je na početku prijetila preko Stojanovića, da bi Kazahstan uzvratio preko Beysebekova. Oba udarca otišla su van okvira gola.

Slovenci su napadali, ali nisu htjeli mnogo da rizikuju. Nagrada dolazi u 38. minuti. Stojanović se ubacuje u peterac i Vorogovskiy ga ruši. Nakon provjere VAR-a, dosuđuje se penal za domaći tim.

Oglasi

Odgovornost je preuzeo Benjamin Šeško i pogodio za 1:0 i veliko slavlje publike u Stožicama.

Međutim, drugo poluvrijeme sjajno otvara Kazahstan. Gosti dolaze do izjednačenja već u 48. minuti susreta.

Samorodov dobija dosta prostora na desnoj strani i šalje nizak centaršut koji Oravoz mirno posprema u gol.

Kazahstan je tada nakratko preuzeo inicijativu, no Slovenija se brzo oporavila od šoka. Sve je bilo gotovo u 86. minuti. Pobjedonosni gol postigao je Verbič.

Slovenija tako slavi plasman na Evropsko prvenstvo, dok će Kazahstan imati još jednu šansu u martu. Prvu utakmicu polufinala baraža igrat će protiv Grčke u gostima, a ako prođu čeka ih bolji iz duela Gruzija - Luksemburg. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

U istoj grupi, Finska je s 1:2 slavila kod San Marina. Soiri je postigao oba pogotka i to u 50. i 58. minuti. Berardi postiže utješni pogodak s 11 metara u osmoj minuti nadoknade. Već treća utakmica u nizu u kojoj SDan Marino daje gol... Danska je iznenađujuće poražena od Sjeverne Irske (2:0), no Danci su kolo ranije osigurali direktan plasman na EURO.

Kvalifikacije za EURO, 10. kolo:

Slovenija - Kazahstan 2:1
San Marino - Finska 0:2
Sjeverna Irska - Danska 2:0

# REPREZENTACIJA BROJ MEČEVA BODOVI
1. Danska  10 22
2. Slovenija 10 22
3. Kazahstan 10 18
4. Finska 10 18
5. Sjeverna Irska 10 9
6. San Marino 10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi