Slučaj Gavarić presudio Takmičarskoj

Slučaj Gavarić presudio Takmičarskoj

Slučaj Gavarić, odnosno sad već legendarno sporna utakmica između Slobode i Sarajeva, bila je ključna za raspuštanje Takmičarske komsije na današnjoj sjednici Izvršnog odbora N/FSBiH.

Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici odlučio raspustiti sadašnji saziv Takmičarske i Sudijske komisije. Takmičarska komisija danak je platila zbog slučaja Gavarić!

"Članovi Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine donijeli su jednoglasnu odluku, dakle sa svih 12 glasova za, o smjeni dva tijela IO - Takmičarske i Sudijske komisije", potvrdio je za SportSport.ba član IO i Predsjedništva N/FSBiH Iljo Dominković.

"Vodila se dugotrajna rasprava i odlučeno je da se smjene dvije komisije. Takmičarskoj komisiji se najviše zamjera njena odluka na utakmicu Sloboda - Sarajevo. Ta je komisija prebrzo donijela odluku o odigravanju druge utakmice. Nisu čekali žalbeni rok i sve su odluke bile prebrzo donesene. Sarajevo u tom slučaju nije imalo mogućnosti da podnese žalbu. Osim toga, bilo je previše samovolje u radu Takmičarske komisije. Prekršili su, recimo, propozicije u Kupu BiH, kada su u prvom krugu tokom žrijeba odvojili premijerligaše da se ne mogu sastati u prvom kolu, a to se nije smjelo desiti", kaže Dominković.

"Što se tiče Sudijske komisije, mogu reći da će njihova tačka biti nastavljena. Napravili su brojne neregularnosti u procesu suđenja, a to se ne odnosi samo na delegiranje, nego i na druga pitanja koja su vrlo ključna za razvoj sudijske organizacije. Nisu dugo vremena vodili računa o tome", dodao je Dominković.

Da li je u odluci o smjeni Sudijske komisije bilo riječi o namještanju utakmica?

"Nije bilo riječi o namještanju utakmica, ali je bio prisutan jedan vid neregularnosti gdje su jedne te iste sudije i delegati kroz cijelu sezonu pratili samo jedan klub, a to nije po pravilniku", zaključio je Dominković u razgovoru za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.