Smuda: Hoću li večeras mirno spavati? Naravno

Poljska protiv Grčke sutra otvara EP 2012

Smuda: Hoću li večeras mirno spavati? Naravno

Edmir Škorić

Nakon dvije godine prijateljskih susreta, Evropa će konačno sutra vidjeti što može napraviti reprezentacija Poljske koju predvodi Franciszek Smuda.

Poljska je domaćin Eura i ona će biti akter prvog susreta na ovogidšnjoj smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta. 

 

"Atmosfera je sve bolja i bolja. Možemo to vidjeti kada idemo na treninge, ljudi nas podržavaju na ulicama, ljude koji navijaju i to je odlično i nadam se da će se tako nastaviti do samog kraja turnira", kazao je Smuda i dodao:

 

"Da li ću večeras mirno spavati? Da, definitivno hoću. Neposredno prije važnih utakmica imam problema sa spavanjem, ali momčad me uvjerliva da se mogu osloniti na njih. Uvjerili su me u to u svakom pogledu u posljednjih dvije i pol godine i nadam se da ćemo skupa ostvariti ono što želimo".

 

Poljaci prvu utakmicu igraju s Grčkom u grupi A sutra navečer. Smuda zna da će biti teško igrati protiv reprezentacije koja je, uglavnom, orijentisana na odbranu, pa je na taj način 2004. osvojila Euro u Portugalu.

 

"Ove prve utakmice često završe neodlučeno. Ako osvojimo bod, to znači da smo još uvijek u igri. Grci su savršeni u odbrani. Bit će veliki izazov slomiti njihovu odbranu".

 

U posljednjih 30 godina, Poljaci su slavili samo tri puta na velikim turnirima. No, kada su u pitanju prijateljske utakmice, nisu poraženi u zadnjih šest, od čega su u pet upisali pobjede. Protiv Grčke bi trebao zaigrati sastav koji je igrao protiv Slovačke i Andore.

 

"Mislim da je odbrana bila ključ uspjeha ove momčadi, ali napad i odbrana su jako važni. Ne bismo bili ovdje da se znamo samo braniti", kazao je grčki selektor Fernando Santos, kome je ovo prvi veliki turnir nakon što je preuzeo Grčku od Otta Rehhagela, selektora koji je Grke odveo na krov Evrope u Portugalu prije osam godina.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.