Spahić: Reprezentacija je stvar ponosa
Spahić je prezadovoljan uslovima u Montpellieru

Kapiten bh. tima dao intervjuu za klupsku stranicu

Spahić: Reprezentacija je stvar ponosa

Emir Spahić, kapiten fudbalske A reprezentacije BiH progovorio je i za francuske medije. Prvi intervjuu otkakao je došao u Francusku dao je za klupsku internet stranicu.

Tokom razgovora, naš internacionalac je imao „prevodioca“, a taj posao „obavio“ je Nenad Džodić, Srbijanac, kapiten Montpelliera, koji je Spahiću mnogo pomogao prilikom adaptacije na novu sredinu.

Spahić je osim prvih utisaka u Montpellieru govorio i o reprezentaciji BiH, odnosno šansama našeg tima da se domognemo plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Kako ste došli u Montpelier?

SPAHIĆ: Prije nego što sam potpisao ugovor, imao sam priliku da posjetim stadion i na prvi pogled sve mi se svidjelo. Osim toga, Montpellier je vrlo slično grad mom rodnom Dubrovniku, tako da nisam previše razmišljao. Htio sam napustiti Rusiju i biti bliže porodici. Nakon 7 godina, osjetio sam potrebu promjene sredine i otkrivanje novih izazova. Montpellier mi je ponudio ugovor što sam na kraju prihvatio. Mislim da je francuska liga jača od ruskog šampionata.

Imali ste i drugih ponuda. Zašto ste se odlučili za Montpeliere?

SPAHIĆ: Istina je. Imao sam kontakte sa nekoliko klubova, uključujući Hamburger, Schalke, Marseille. Međutim, predsjednik Nicollini i trener Rene Girard su bili najkonkretniji i držali su datu riječ od početka pregovora. Na primjer kada sam razgovara sa Hamburgom u klubu nisu znali ni gdje će obaviti pripreme, dok je u Montpellieru sve jasno. Znao sam šta tačno trener očekuje od mene. To je uveliko uticalo na moju odluku. Želim da u septembru budem u pravoj formi, jer tada sa reprezentacijom igram odlučujuće utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. 

Vidjeti Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu 2010. godine i Emira Spahića kao kapitena nacionalnog tima bilo bi divno, zar ne?

SPAHIĆ: Naravno. Imamo dobru ekipu i dobar raspored. Do kraja kvalifikacija su ostale još četiri utakmice. Sve je moguće. Moramo biti oprezni, jer u septembarskim utakmicama možemo riješiti sve. Reprezentacija BiH mi puno znači. Svjestan sam kolike je napore Montpellier uložio da me dovede i ja ću na terenu dati sto posto kako bi opravdao ukazano povjerenje. Međutim, i reprezentacija mi mnogo znači. To je stvar ponosa.

Da li ste poznavali Montpellier prije potpisa ugovora?

SPAHIĆ: Kad sam imao 10 godina igrao sam nekoliko turnira diljem Marseille i u ovoj regiji. Volim ovu regiju jer me podjseća na moj rodni Dubrovnik.

Jeste li svjesni šta navijači očekuju od Vašeg dolaska?

SPAHIĆ: Svjestan sam, očekujem veliku podršku navijača i vjerujem da ih nećemo razočarati. Vjerujem da se nećemo boriti za opstanak, odnosno da nećemo do zadnjeg kola sprepiti za opstanak.

Imate reputaciju kao igrač karaktera...

SPAHIĆ: Takav sam rođen. To je vjerovatno jedan od razloga zbog čega sam bio kapiten moskovskog Lokomotiva i nacionalnog tima BiH. Sviđa mi se ekipa koja gine na terenu, gdje se igrači bore do kraja, za svaku loptu. Montpellier ima profil takvih igrača. Sviđa mi se to. Važno je da smo koncentrisani i u formi od prve utakmice i da smo spremni za borbu.

Kako ste se adaptirali na život u Francuskoj?

SPAHIĆ: Moram reći da sam jako iznenađena kako u Francuskoj malo ljudi govore i druge jezike osim francuskog. Srećom, u klubu sam odlično primljen i Nenad mi je mnogo pomogao. Dao mi je već nekoliko časova iz francuskog. Nadam se da će navijači BiH iz regiona dolaziti u Montpellier i podržati nas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.