Španci sa druge planete
Džeko je sinoć postigao svoj deveti gol u kvalifikacijama

Furija protutnjala Zenicom

Španci sa druge planete

U vjerovatno najbezbolnijem porazu u istoriji Bosne i Hercegovine, Španija je sinoć doslovno protutnjala kroz Zenicu, uvalivši Zmajevima pet komada za konačnu pobjedu rezultatom 5:2.

Međutim, konačnih 5:2 ne oslikava stvarno stanje među ekipama na terenu, već razliku između dva golmana: Nemanje Supića na jednoj i Ikera Casillasa na drugoj strani. Dok je Casillas zaustavio sve šuteve ka svom golu koje su u prvom poluvremenu uputili Edin Džeko, Vedad Ibišević i Sejad Salihović, Supić nije zautsavio ama baš ništa.

Kod prvog gola za glavu ga je u šesnaestercu nadskočio Pique i matirao ga glavom. Kod drugog gola Nemanja nije na vrijeme istrčao i skratio ugao Davidu Silvu, a našem golmanu možemo pripisati i četvrti i peti gol, kod kojih također nije pravovremeno intervenisao. Nema sumnje, Nemanja Supić bio je uvjerljivo najslabiji akter sinoćnjeg dvoboja.

Bez obzira na poraz sa petardom u golu, BiH nije razočarala. Veliki broj prilika u prvom poluvremenu pokazao je da se naši Zmajevi mogu nositi sa svakom reprezentacijom. Samo još da smo imali pouzdanog golmana, jer je Nemanja Supić katastrofalnim intervencijama pokazao da je u ovom trenutku vjerovatno tek treći golman reprezentacije BiH.

Ipak, vrijedi spomenuti da je fudbalska selekcija Bosne i Hercegovine sinoć na Bilinom polju dočekala reprezentaciju sa jednog drugog svijeta. Španija je, u to nema nikakve sumnje, prvi favorit za naslov svjetskog prvaka. U Zenicu su stigli bez više od pola ekipe, ali su i pored toga prikazali igru vrijednu svakog divljenja. Tako prepoznatljiva igra kratkih pasova i sakrivanje lopte protivniku, lome igrače koji stoje nasuprot Furije. Nikom nije lako igrati sa Špancima.

Selektoru Ćiri Blaževiću sinoćnji poraz mogao bi donijeti više dobrog nego lošeg. Petarda od Španije trebala bi malo spustiti euforiju nakon izborenog baraža. Osim toga, Ćiro bi se možda trebao zapititati oko svoje formacije 3-5-2 sa trojicom igrača u odbrani. Sinoć su Španci u napadu imali konstantno čovjeka više i možda su tri čovjeka u zadnjoj liniji jednostavno premalo.

Najbitnije je od svega da niko u bh. timu nije dobio žuti karton ili se povrijedio, pa svi sa nestrpljenjem očekuju baraž.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.