Španci siguran putnik za Južnu Afriku
Torres pred golom Estonaca

Pobjedom nad Estonijom

Španci siguran putnik za Južnu Afriku

E. Škorić

Osma pobjeda u osmoj kvalifikacionoj utakmici osigurala je Španiji Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Golovima Fabregasa, Cazorle i Mate Furija je pobijedila Estoniju sa 3:0.

Posljednju utakmicu jučerašnjih kvalifikacija u Evropi odigrali su Španija i Estonija. Španci su očekivano trijumfirali i tako dva kola prije kraja osigurali nastup na velikoj fudbalskoj smotri u Južnoj Africi.

Selektor Vicente Del Bosque napravio je niz promjena u odnosu na onaj sastav od subote kada su Španci sa visokih 5:0 savladali Belgijance. Tako su Senna i Fabregas zaigrali od prve minute u veznom redu umjesto Xabi Alonsa i Busquetsa, a Raul Albiol zamijenio je suigrača iz Reala Alvaro Arbelou na desnom beku. Umjesto Puyola na mjesto štopera uz Piquea stajao je iskusni Carlos Marchena.

Nešto malo više od pola sata igre trebalo je Furiji da postigne pogodak Estoniji, tačnije pola sata trebalo je Arsenalovom vezisti Cescu Fabregasu. Fabregas je odlično odigrao dupli pas sa Silvom, izašao sam pred golmana Pareika i bez ikakvih problema zatresao mrežu gostiju. Do kraja poluvremena rezultat se nije mijenjao, a par zaista velikih prigodi propustio je Fernando Torres.

Ipak, ni Casillas nije bio brezposlen, Tarmo Kink i Konstantin Vassilijev natjerali su ga da zagrije dlanove. Deset minuta prije kraja utakmice Španija dolazi i do već sigurnih 2:0, a ovaj put strijelac je bio rezervista Cazorla. Strijelac prvog gola Fabregas odlično ga je uposlio na desetak metara od gola Estonije, Cazorla uspijeva iščagurati loptu od jednog igrača gostiju i u padu opaliti visoko pod gredu. Tada je sve bilo jasno, Španija prvoplasirana iz grupe 5, u kojoj je i naša reprezentacija, odlazi na SP.

U posljednjim minutama utakmice Cazorla je sa lijeve strane fenomenalno centrirao, loptu je primio Mata, izbacio jednog svog čuvara i pogodio za konačnih 3:0.

Španija - Estonija 3:0
33' 1:0 - Fabregas
81' 2:0 - Cazorla
90' 3:0 - Mata

ŠPANIJA: Casillas, Pique, Marchena, Albiol, Capdevilla, Fabregas, Silva, Xavi, Senna, Torres, Villa. 
ESTONIJA: Pareiko, Kruglov, Piiroja, Rahn, Sisov, Klavan, Zenjov, Vunk, Andres, Vassiljev, Kink.


Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.