Španjolski klubovi, izuzev Atletica, na koljenima

Završnica evropskih natjecanja

Španjolski klubovi, izuzev Atletica, na koljenima

Edmir Škorić

U protekla tri dana, utorak, srijedu i četvrtak, odigrani su prvi susreti polufinala Lige prvaka i Evropske lige.

U utorak su na Allianz-Areni snage odmjerili nogometaši Bayerna i Real Madrida. Premda je to malo ko očekivao, Bavarci će uzvrat na Santiago Bernabeu stadionu u Madridu dočekati s golom prednosti. Osigurao im je to Nijemac Mario Gomez, koji je u sudačkoj nadoknadi jedan centaršut Philippa Lahma s desne strane sproveo u mrežu Ikera Casillasa.

Real nije bio kakav inače zna biti ove sezone. Posebno loša bila je odbrana, u kojoj su se "istaknuli" Sergio Ramos i Fabio Coentrao. Nedostajalo je ljepote u igri Kraljeva, a Nijemci su discipliniranom i organiziranom igrom, s dosta borbenosti i htjenja, uspjeli doći do pobjede.

Po mnogima je favorit za finale i dalje Real, unatoč pomenutom porazu. Josea Mourinha čeka sedmica odluke. Prvo u subotu navečer veliki okršaj sa Barcelonom nakon kojeg mogu zacementirati lidersku poziciju u Primeri (do kraja, bi, naime, ostalo tri kola a Real bi imao sedam bodova više ukoliko pobijedi). Nakon toga, Portugalac će spremati taktiku s kojom će nadoknaditi gol Bayerna.

Jedno je sigurno, ili barem tako tvrde tamošnji mediji i nogometne legende, Bayern se u španjolskoj prijestonici neće braniti. Neće dozvoliti da 90 minuta strepi u svom kaznenom prostoru nakon prodora Cristiana Ronalda, Karima Benzeme, Gonzala Higuaina, Mesuta Oezila... Kraljevi imaju motiva, želje, ali posjeduju i veliko nogometno znanje te pobjednički mentalitet. Iste odlike posjeduju i dečko koje predvodi Jupp Heynckes, s tim što je njihov motiv "malo" veći.

Oni žele igrati finale Lige prvaka na Allianz-Areni, svom stadionu. Jasno je da ništa nije gotovo u ovom polufinalnom okršaju.

I drugi španjolski div - Barcelona - nije se proslavio. Katalonci su na Stamford Bridgeu u Londonu doživjeli poraz od Chelseaja. Statistika kaže kako londonski klub nikad nije bio ugodan rival katalonskoj momčadi, no zaista je malo ko očekivao da će razigrani aktualni prvak Evrope "zapeti" protiv kluba koji je donedavno imao izgubljenu sezonu.

Stvari su za Plavce krenule nabolje kad je s klupe otišao Andre Vilas-Boas. Dolaskom Roberta di Mattea stvari su se promijenile. Chelsea niže pobjede u prvenstvu, u finalu je FA Cupa, a nedvojbeno bi najveći uspjeh u tekućoj sezoni bio plasman u finale. Tim veći što bi zaustavili Barcelonu na putu ka odbrani naslova.

Momčad Josepa Guardiole kreirala je 24 prilike na SB-u, ali nijedna nije prošla. Nevjerovatni Petr Čech bio je na visini zadatka, a ni Lionel Messi, istina, nije imao svoj dan. Ne bude li ga imao u utorak, navijači Barcelone mogli bi tužni napustiti Nou Camp.

Chelsea je majstor za protunapade. Baš jedan takav je i presudio. Iz jedinog udarca u okvir zabili su pogodak. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela Ramires je ubacio s lijeve strane, a Bjelokošćanin savladao Victora Valdesa.

Prema trenutnom stanju, u finalu na Allianz-Areni igrat će Bayern i Chelsea. No, ni u snu ne možete otpisati Barcelonu i Real Madrid. Jedan od ta dva kluba će ostati bez Primere, pa će ovaj drugi, ovisno ponajviše o rezultatu iz sutrašnjeg El Clasica, naprosto "gristi" sredinom sljedeće sedmice da izbori finale.

Kako je i sam trener Chelseaja rekao, šanse za plasman, bez obzira na rezultate prvih utakmica, su podjednake (50:50).

Dva španjolska kluba su na koljenima u Ligi prvaka, dva u Evropskoj ligi. Dobro zasad ide jedino Atleticu. Crveno-bijeli iz Madrida su na svom Vicente Calderonu sinoć u izravnom španjolskom okršaju s 4:1 porazili Valenciju i čini se osigurali nastup u finalu, koje će se 19. maja održati u Bukureštu.

Athletic Bilbao jedna je od senzacija ovogodišnje Evropske lige. Baskijci su došli do polufinala tako što su iza sebe ostavili momčadi poput Manchester Uniteda, Schalkea... Njihova bajka mogla bi potrajati. Istina, Athletic je sinoć u Lisabonu s 2:1 poražen od Sportinga.

Upravo taj postignuti pogodak daje velike šanse Fernandu Llorenteu i društvu da se domognu finala.

Nikad prije u povijesti nogometa se nije dogodilo da pet momčadi igra u dva evropska polufinala. Postoji mogućnost da se prvi put u dva finala igraju španjolski okršaji. No, postoji, isto tako, mogućnost da samo jedan (Atletico) bude na korak do trofeja.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.