Španski individualci ili njemački kolektiv?

Večeras saznajemo drugog finalistu

Španski individualci ili njemački kolektiv?

E. Škorić

Sinoć smo dobili prvog finalistu - Holandiju, a večeras ćemo saznati ko će se 11. jula u Johannesburgu suprostaviti Bert van Marwijkovim izabranicima na putu do zlata.

Španija je prije dvije godine u finalu Evropskog prvenstva savladala Njemačku, a sada u polufinalu Svjetskog prvenstva ima priliku ponovo "spustiti" Nijemcima. No, trostruki svjetski prvak igra kao nikad prije. Mnogi smatraju da je ovo najjača njemačka selekcija, te da bi upravo oni mogli biti novi prvaci, po četvrti puta u svojoj povijesti.

U Durbanu se, bez sumnje, sastaju dvije selekcije koje su ponajviše pokazale na ovom Mundijalu. Vicente del Bosque ima strašne invidualce u momčadi, dok Joachim Loew ima stašan kolektiv. Loew je u Južnu Afriku poveo podmlađenu momčad, predvođenu iskusnim Kloseom u vrhu napada, te Friedrichom u zadnjoj liniji. Mladići poput Lahma, Neuera, Schweinsteigera, Oezila i Podolskog već su proglašeni herojima zemlje, za koju će sasvim sigurno nastupati još dugo vremena.

Nijemci su do polufinala imali dosta teži put od Španije. Švabe su u grupnoj fazi došle do prvog mjesta, uz dvije pobjede (Gana 1:0, Australija 4:0), dok su jedini poraz doživjeli od Srbije (1:0). U osmini finala su eliminisali Englesku, a potom u četvrtfinalu Argentinu. Španci su, pak, u grupi H slavili nad Hondurasom (2:0) i Čileom (2:1), dok su jedini poraz doživjeli protiv Švicarske i to u prvom susretu (1:0).

Potom je Furija u osmini finala golom Davida Ville savladala Portugal u pirinejskom okršaju, a zatim i Paragvaj u četvrtfinalu. Baš kao protiv Portugala, ponovo je Villa bio junak španske reprezentacije.

Na večerašnjem susretu nema mladog i sjajnog Thomasa Mullera u redovima Njemačke. Osim njega, Loew može računati na sve igrače. Vratili su se i povrijeđeni Khedira, Friedrich, te Cacau. Sa sastavom većih problema nema ni Del Bosque. Za nastup je upitan tek playmaker Arsenala Cesc Fabregas.

Treba istaći kako su se ove dvije reprezentacije dosad sastajale 20 puta, a Elf je uspješniji sa osam pobjeda, dok Furija ima dvije pobjede manje. Šest susreta okončano je bez pobjednika.

Ovo je Španiji prvo finale Svjetskog prvenstva, dok su ih, kao što smo već pisali, Nijemci osvojili čak tri. Miroslav Klose ima ukupno 14 golova na Svjetskim prvenstvima, te mu nedostaje jedan pogodak kako bi prestigao Brazilca Ronalda, koji je još uvijek najbolji strijelac u povijesti SP-a.

I dok Klose "ganja" Ronalda, David Villa bi eventualnim večeras postignutim golom sustigao Raula, koji je prvi strijelac Španije sa 44 gola. Za titulu najboljeg strijelca na ovom Mundijalu bore se i Klose i Villa. Villa ima pet pogodaka, a Klose jedan manje.

Njemačka - Španija (Durban, 20:30 sati/ Viktor Kassai)

NJEMAČKA: Neuer, Lahm, Mertesacher, Friedrich, Boateng, Khedira, Schweinsteiger, Trochowski, Ozil, Podolski, Klose. Selektor: Joachim Loew.

ŠPANIJA: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevila, Busquets, Alonso, Iniesta, Xavi, Villa, Torres. Selektor: Vicente del Bosque.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.