Sportsko viteštvo još uvijek živi u BiH

Krupa kao primjer

Sportsko viteštvo još uvijek živi u BiH

A. Beganović

Čelik, Vitez, Sarajevo, Zrinjski i Željezničar. Ovih pet klubova je igralo sa Krupom u momentima kada su im bodovi bili prijeko potrebni u borbi za titulu ili ostanak u društvu najboljih i niti jedan nije uspio osvojiti tri boda.

Do kraja premijerligaške sezone, usudit ćemo se reći, najnekvalitetnije i sa najviše diskutabilnih sudijskih odluka u posljednjih nekoliko godina, ostalo je da se odigraju još dva kola, a kao najveći pobjednik iz iste bez obzira na kojem mjestu završi izaći će Krupa.

Naime, klub iz malog mjesta u blizini Banja Luke, u društvo najboljih je ušao prošle godine i u svojoj premijernoj premijerligaškoj sezoni ostvario je impozantne rezultate.

Izabranici Slobodana Starčevića uspjeli su se plasirati u Ligu za prvaka iako su ih prije početka sezone mnogi vidjeli kao prolaznike u bh. eliti. Osim toga, u Krupi su se odlučili "gurati" mlade snage i tokom cijele sezone igrali su sa najmlađim timom u ligi, te su na taj način srušili stereotipe koji vladaju bh. fudbalom i kojim se vode gotovo svi klubovi - što iskusnije to bolje, a ako je iz susjedstva onda je idealno.

Međutim, sjajni rezultati i forsiranje mladih igrača nisu najveća pobjeda Krupe. Najveća pobjeda ovog kluba na čijem čelu se nalaze braća Ilić, Dragomir i Draško, je sportsko viteštvo kakvo se u Bosni i Hercegovini rijetko viđa. Imali su priliku iz Krupe u čak pet navrata "zamutiti", napraviti neki dogovor, učvrstiti odnose na nekim većim klubom, a da to mnogo ne utiče na njihov rezultat.

Pred sami kraj regularnog dijela sezone u Krupi su ugostili Čelik i već tada su "poznavaoci" prilika u bh. fudbalu govorili o "trici" Čelika. No, kao i mnogo puta do sada pogriješili su, ali nisu se na tome zaustavili. Već narednog vikenda Krupa je gostovala u Vitezu kojem je pobjeda trebala za mirniji drugi dio sezone. Naravno, "poznavaoci" su opet bili uvjereni u sigurnu pobjedu domaćina, no od toga ništa nije bilo.

U Ligi za prvaka ništa novo, bar što se tiče Krupe. Svaka utakmica izabranika Slobodana Starčevića, posebno one protiv ekipa koje se bore za titulu, je bila "završena". Tako je Krupa na Koševo navodno stigla na izlet, a uzela je Sarajevu dva boda koja bi se mogla ispostaviti kao presudna u borbi za titulu.

Nakon toga na svom stadionu Krupa je ugostila Zrinjski koji je prema pričama "poznavalaca" bh. fudbalskih prilika u malo mjesto pored Banja Luke stigao da odradi lakši trening, te da se u Mostar vrati sa tri boda. I opet ništa, Zrinjski je kao i Sarajevo ostao bez dva veoma važna boda u borbi za titulu.

Na kraju balade izabranici Slobodana Starčevića su dočekali Željezničar koji bi jučerašnjom pobjedom stigao na korak do titule. Prije prvog sudijskog zvižduka scenarij isti, odnosno Krupa je već unaprijed otpužena za prodaju. Međutim, na terenu sasvim druga priča. Kako su počeli drugi dio sezone izabranici Slobodana Starčevića su ga tako i završili.

Protiv svakog kluba, bez obzira gdje da su igrali davali su svoj maksimum. Opuštenosti nije bilo, za svaku loptu su "ginuli" i zbog toga su vjerovatno i najljepša priča bh. fudbala u sezoni koja će brzo pasti u zaborav, kako zbog nikada lošije kvalitete, tako i zbog dosta diskutabilnih sudijskih odluka.

Krupa i ljudi koji vode ovaj klub bili su pod ogromnim pritiscima u protekla dva mjeseca, nije nedostajalo ni poziva za radne sastanke na kojima bi se dogovoralo o unaprijeđenju odnosa između klubova. No, sve je odbijeno, a kako su nam rekli iz Krupe za sastanke ima vremena nakon što se sezona završi.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije