SportSport.ba vodeći tematski portal u BiH

Istraživanje internet medija

SportSport.ba vodeći tematski portal u BiH

SportSport.ba

Kompanija Valicon u saradnji sa poljskom kompanijom Gemius i javno predstavila je podatke
istraživanja gemiusAudience - mjerenje posjećenosti BiH internet medija.

Prema istraživanjima koji je obavio Gemius za juli 2010., SportSport.ba ubjedljivo je najpopularniji specijalizirani portal, te treći informativni portal u Bosni i Hercegovini, odmah nakon news portala Sarajevo-x.com i Dnevniavaz.ba.

- Broj stvarnih  posjetilaca (real users) - Doseg

1. sarajevo-x.com - 266.528 - 21,30%
2. blogger.ba - 194.273 - 15,52%
3. pik.ba - 182.821 - 14,61%
4. avaz.ba - 144.802 - 11,57%
5. dernek.ba - 132.500 - 10,59%
6. market.ba - 101.207 - 8,09%
7. SportSport.ba - 84.462 6,75%
8. posao.ba - 69.570 - 5,56%
9. autopijaca.ba - 63.515 - 5,08%
10. gamers.ba - 48.944 - 3,91%

Vrijedi pomenuti i to da portal SportSport.ba radi tek nešto manje od 2,5 godine, te da ovaj upečatljiv rezultat ne bi mogao biti desgnut bez velike podrške sportskih entuzijasta, naših čitalaca, koji su ovaj portal prihvatili kao platformu za razvoj bh. sporta.

Projekat gemiusAudience na BiH internet tržište donosi nekoliko novosti. Najbitnija je sigurno ta,
da je mjerenje kontinuirano, pa će se podaci o posjećenosti osvježavati na mjesečnom nivou.
Jasmin Marić (voditelj projekta gemiusAudience BiH) naglasio je: „Kontinuiranim mjerenjem
posjećenosti BiH internet medija postiže se veća transparentnost internet tržišta, što je preduslov za stabilan rast internet oglašavanja.“

Istraživanje gemiusAudience na tržište ulazi sa podrškom domaćih internet medija i najvećih oglašivačkih agencija u BiH. Razlog za konsolidaciju istraživanja treba tražiti u činjenici, da i BiH internet prostor slijedi trendove i razvoj ostalih evropskih država.

Podaci o broju stvarnih posjetilaca internet medija kao i njihov socio-demografski profil zasnovani su na jedinstvenoj metodologiji, sa ciljem postizanja kredibilne internet medijske valute, koja će oglašivačima i agencijama služiti kao referenca za zakup internet oglasnog prostora, a internet medijima kao podrška u evaluaciji internet strategija.

Do ovog trenutka u istraživanju gemiusAudience učestvuje 30 BiH internet stranica, a
proces uključivanja novih medija je svakodnevan. Marić tvrdi: „Na osnovu iskustava kompanije
Valicon stečenih u fazi postavljanja projekta na slovenačkom i hrvatskom tržištu, možemo očekivati da će broj internet stranica koje odluče pristupiti istraživanju vremenom rasti.

Oglašivači i agencije traže cjelokupnu sliku internet prostora bez obzira na veličinu prometa ili sadržaj pojedinačnih stranica. Tako pozivamo sve zainteresovane internet medije iz Federacije BiH kao i iz Republike Srpske, da nas kontaktiraju i u u u rang listu mjerenja.“

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.