Spuštena zavjesa, Sloboda bez Evrope

Spuštena zavjesa, Sloboda bez Evrope

Adnan Beganović

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine na zvaničnim internet stranicama izdao je saopštenje za medije vezano za dešavanja oko licenciranja klubova za evropska takmičenja. Izdavanjem ovog saopštenja Fudbalski savez BiH stavio je tačku na i što se tiče licenciranja, a SportSport.ba vam prenosi isto u potpunosti.
 

Kao što je poznato ukupnoj fudbalskoj javnosti Nogometni/Fudbalski savez BiH je Licencor za izdavanje licenci klubovima Premijer lige BiH za domaća i mežunarodna takmičenja.
Statutom Saveza koji je u potpunosti usklađen sa statutima FIFA-e i UEFA-e određena su pravna tijela, odnosno komisije (Prvostepena i Drugostepena) koje su jedine nadležne za izdavanje licenci klubovima. Ove godine Prvostepena komisija sastala se dana, 23.04.2009.godine, kojom prilikom je izdala licence:
- za međunarodna takmičenja: Zrinjski, Slavija i Široki Brijeg i
- za domaća takmičenja: Zrinjski, Široki Brijeg, Sarajevo, Slavija, Željezničar, Orašje, Čelik i Laktaši.
Dana , 19.05.2009.godine sastala se Drugostepena komisija i razmatrala žalbe klubova:
- za međunarodna takmičenja: Sloboda, Sarajevo i Borac, a
- za domaća takmičenja: Borac, Leotar, Velež, Travnik, Zvijezda, Modriča, Sloboda, dok Posušje nije ni ulagalo žalbu.
Na ovoj sjednici su usvojene sve žalbe za domaća takmičenja, nakon čega je sjednica prekinuta jer je zatražena dodatna dokumentacija i tumačenje od strane drugog nadležnog organa NS/FS BiH.
Dana 25.05.2009. godine nastavljena je sjednica Drugostepene komisije za licenciranje klubova, kojom prilikom je izdata licenca za FK «Sarajevo», dok su žalbe FK «Slobode» i FK»Borac» odbijene zbog nepravovremenog ispunjenja financijskog kriterija.
Odluke koje je donijela Drugostepena komisija su konačne i obavezujuće što je u skladusa članom 37. Pravilnika o licenciranju klubova.
Do dana 29.05.2009. godine, u 24:00 sata,  Savez je bio obavezan da ispuni i proslijedi UEFA-i o ključnim informacijama koje sadrže odluke Prvostepene i Drugostepene komisije.
Sve ostale informacije koje su se pojavile u medijima su izašle iz okvira ingerencija nadležnih organa, jer odluke koje su donešene mogu samo obrazlagati predsjednici nadležnih komisija koje su ih i donijele.
Također, potrebno je uzeti u obzir da su svi članovi komisija Prvostepene i Drugostepene, kao i kompletna licencna administracija i sam Generalni sekretar potpisali odgovarajuće izjave UEFA-i o povjerljivosti svih informacija. Isto su učinili i/ili predsjednici, odnosno direktori klubova Premijer lige, tako da narušavanje ovakvih principa podliježe disciplinskim sankcijama, u skladu sa UEFA propisima i standardima.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.