Šta će nam Dragiša Ćo(r)sović!?

Ko je, zapravo, taj komentator

Šta će nam Dragiša Ćo(r)sović!?

Ukoliko ste gledali prenos utakmice Svjetskog prvenstva između Srbije i Gane mogli ste čuti komentatora koji se odaziva na ime Dragiša Ćosović.

"Kolega" Ćosović, komentator Radio televizije Republike Srpske, nije sakrivao svoju naklonjenost Srbiji, što je svakako krajnje neprofesionalno, ali nije 'smrtni grijeh'. Međutim, to nije jedini problem.

Naime, "kolega" Ćosović bio je najzaslužniji zašto je sa komentara utakmice RTRS-a u petak tokom drugog poluvremena skinut Marjan Mijajlović. Možda se ostarjeli "kolega" Ćosović prepao mlađe konkurencije, pa je urgirao da se skine Mijajlovića, ili je možda u pitanju, ipak, nešto drugo.

Dragiša Ćosović je prijeratni novinar ugaslog sarajevskog tabloida AS. Tokom rata u Bosni i Hercegovini bio je dio medijske mašinerije televizije sa Pala, koje je predvodio pokojni Risto Đogo. A, onda je, u ljeto 1993. godine, prilikom jednog priloga za televiziju sa Pala u eter izdiktirao imena i prezimena novinara srpske nacionalnosti koji su ostali u opkoljenom Sarajevu, radeći za najstariji i najugledniji bh. dnevni list, Oslobođenje.

Ćosović je tako doveo članove porodica gore spomenutih novinara Oslobođenja koji su živjeli na teritorijama pod kontrolnom Vojske Republike Srpske, u neposrednu opasnost, a ime Dragiše Ćosovića spominje se u brojim knjigama i analizama stranih novinara koji se bave širenjem mržnje kroz medije.

Kasnije je, komentarišući utakmicu Barcelone, za koju je tada igrao Meho Kodro, izbjegavao izgovoriti ime bh. fudbalera, nazivavši ga na terenu "igrač sa brojem devet"!?

Danas se Dragiša Ćosović preziva Ćorsović, a zašto je dodao slovo "r" u svoje prezime ne znamo. Pretpostavljamo, ali ne znamo, a vi prosudite sami.

I jedan takav "novinar" odabran je da komentariše utakmicu Svjetskog prvenstva na Javnom tv-servisu Bosne i Hercegovine!? Zar je moguće da niko iz RTRS-a, Federalne televizije i BHTV-a ne zna ko je Dragiša Ćosović? Kako je moguće da jedan takav "novinar" može urgirati da se sa prenosa skine Marjan Mijajlović?

Gore postavljena pitanja uputićemo redakcijama javnih tv-servisa u Bosni i Hercegovini i u interesu cjele javnosti u BiH očekujemo odgovore i objašnjenja. A do tada bi bolje bilo slušati vuvuzele negoli "kolegu" Ćosovića.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.