Šta Maradona sprema Super Orlovima?

Skupina B: Argentina - Nigerija

Šta Maradona sprema Super Orlovima?

Edmir Škorić

Jedna od najzanimljivijih skupina Svjetskog prvenstva je, bez sumnje, skupina B, u kojoj se nalaze Argentina, Nigerija, Grčka i Južna Koreja.

Prva utakmica skupine B igra se na Ellis Park stadionu u Johannesburgu, a favorizovanoj Argentini suprostavit će se jedna od najboljih afričkih reprezentacija - Nigerija.

Argentini su na jug Afrike došli sa namjerom da osvoje treći naslov svjetskog prvaka. Mnoge kladionice ih vide, uz Brazil, Španiju, Italiju i Englesku, kao glavne favorite. No, kako i ne bi, kada Gaučose predvodi najbolji nogometaš svijeta, Barcelonin ofanzivac Lionel Messi. Osim toga, tu je i Diego Maradona, čovjek od kojeg se zaista sve može očekivati.

Pokazali su to i treninzi Argentine u Južnoj Africi, pa je "mali zeleni" na razne načine kažnjavao svoje igrače, odnosno one poražene na trening-utakmicama. Ipak, Gaučosi nisu tek tako lako došli do Mundijala. Poraženi su u kvalifikacijama od Bolivije rezultatom 6:1, a doživjeli su i domaći poraz od Brazila. Spasili su se u posljednjim trenucima nakon gostujuće pobjede u Urugvaju.

Maradona je bio na udaru kritičara nakon što je iz reprezentacije odstranio iskusne Riquelmea, Cambiassa i Javier Zanettija. Esteban Cambiasso i Javier Zanetti su dio momčadi Intera, koja je ove godine osvojila Ligu prvaka, te su godinama obojica važna karika u igri Argentine.

Argentina ima strašan napad, vjerovatno i najjači na Svjetskom prvenstvu. Tu su Lionel Messi, Diego Milito, iskusni Martin Palermo, Carlos Tevez, Gonzalo Higuain i Sergio Aguero, pa se može očekivati 4-3-3 sistem igre od strane "malog zelenog".

Iako nemaju tim kao onaj kada su igrali Okocha, Findi, Amokachi, West, Babayaro i drugi, Nigerija i ovog ljeta nije za otpisati i sigurno da ima kvalitete za prolaz u knock-out fazu, a što je i cilj Super Orlova.

Nigerija, baš kao i sve druge afričke zemlje, ima velike radilice u terenu, trkače i igrače pune snage. Za sve ostalo tu je i švedski stručnjak Lars Lagerback. Nigerija je trenutno 20. zemlja na FIFA-inoj rang listi najboljih selekcija, a što se sastava tiče, svakako treba izdvojiti Obafemi Martinsa, Obasija, Odemwinigea, Obinnu, Kanua, Utaku...

Selektor Lagerback je izgubio Chelseajevog 'zadnjeg veznog' John Obi Mikela i mnogi vjeruju da bi on mogao puno nedostajati momčadi u utakmicama Svjetskog prvenstva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.