Šta se dešava na Kongresu UEFA-e? BiH glasala za promjenu Statuta, Čeferin pobijedio, pa sve šokirao

Vijesti kojima se niko nije nadao

Šta se dešava na Kongresu UEFA-e? BiH glasala za promjenu Statuta, Čeferin pobijedio, pa sve šokirao

Adnan Beganović

Članice UEFA-e su glasala za promjenu Statuta kojom se aktuelnom predsjedniku Aleksandru Čeferinu omogućuje da se kandiduje i 2027. godine, no on je danas sve šokirao izjavom da to neće uraditi.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) na današnjem Kongresu je usvojila promjene svog Statuta, koje idu na ruku aktuelnom predsjedniku Aleksandru Čeferinu.

Promjena Statuta UEFA-e je u proteklih par mjeseci bila glavna tema mnogobrojnih sportskih medija, a danas je to postala stvarnost.

Naime, članice UEFA, njih 55, gotovo jednoglasno su podržale promjenu Statuta na osnovu koje se aktuelni predsjednik Čeferin može kandidovati za prvog čovjeka UEFA-e i po isteku ovog mandata koji mu traje do 2027. godine.

Bosna i Hercegovina uz Aleksandra Čeferina

I Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je sasvim očekivano podržao promjenu Statuta, dok je protiv bila samo Engleska, a suzdržana je ostala Ukrajina.

Oglasi

Međutim, informacije koje dolaze iz Pariza gdje se održava Kongres govore da je Čeferin najavio da nema namjeru da se kandiduje za predsjednika 2027. godine.

"Umoran sam, dugo sam živio daleko od porodice. Odlučio sam da se neću kandidirati 2027. godine", istakao je Čeferin, čija ideja o promjeni Statuta je pobijedila, no iako se smatralo da to "gura" kako bi nakon isteka ovog mandata nastavio voditi evropski fudbal, danas je došlo do velikih promjena.

Inače, Čeferin je za prvog čovjeka evropskog fudbala izabran 2016. godine i po pravilima koja su bila sadržana u ranijem Statutu, ne bi imao pravo da se kandiduje na narednim izborima s obzirom da je na snazi bilo ograničenje od 12 godina, koliko maksimalno jedan čovjek može biti na čelu UEFA-e.

Njegova izjava o tome da se neće kandidovati 2027. je sve ostavila bez teksta.

Dodajmo da je izabran za prvog čovjeka UEFA-e 2016. nakon ostavke Michela Platinija. Čeferin je dva puta ponovno potvrđen za predsjednika, a novi tekst Statuta, o kojem se jutros glasalo u Parizu, utvrđuje da se svaki mandat koji je započeo prije 2017. ne računa.

To znači da je slovenski predsjednik UEFA-e mogao ciljati na novi četverogodišnji mandat, 2027. godine, a da ne prekrši pravilo od tri maksimalna uzastopna mandata. No, očito da od toga neće biti ništa, ukoliko se do 2027. godine Čeferin ne predomisli.

Top Komentari

user1676319116
Dobar je ovo presjednik
0 1
FahrudinKonjHodzic
@Roodjeniiiiii zasto tije strogo lice ljubis nas u guzice
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi