Šta se dešava sa Argentinom i Brazilom?

Copa America 2011

Šta se dešava sa Argentinom i Brazilom?

Edmir Škorić

U Argentini se već nekoliko dana igra 43. izdanje Copa Americe, prvenstva južnoameričkih reprezentacija.

Brojne zvijezde nalaze se ovih dana u Argentini. Nakon naporne sezone, svi oni obavljaju dužnost prema nacionalnom dresu. Svako izdanje Copa Americe je nešto posebno. Spoj igrača kakve imaju selekcije poput Brazila, Argentine, Paragvaja, Meksika, Kolumbije... jednostavno je dovoljan razlog da do ranih jutarnjih sati sjedimo pred malim ekranima.

No, nažalost, turnir u Argentini, bar za sada, nije ispunio naša očekivanja. Zakazali su oni od kojih se to najamnje očekivalo. Zakazali su, prije svega, domaćini Argentinci, ali i Brazilci.

Dva kola su odigrana u grupama A, B i C. Argentina je u grupi A zajedno sa Kolumbijom, Kosta Rikom i Bolivijom. Na otvaranju, u 1. kolu, jedva su spasili bod protiv slabašne Bolivije. Rezervista Sergio Aguero spasio je izabranike Sergija Baptiste velike sramote na samom otvaranju. Susret je okončan rezultatom 1:1.

U drugom kolu nova blamaža Gaučosa. Lionel Messi, trenutno najbolji nogometaš svijeta, jednostavno ne pruža partije u dresu Argentine kakve pruža u dresu Barcelone, s kojom je u prošloj sezoni osvojio Ligu prvaka i domaće prvenstvo. Pored Messija, loša izdanja pružaju i Lavezzi, Tevez, Mascherano, Militom, Burdisso, Higuain... Kompletnoj argentinskoj reprezentaciji nešto nedostaje. Kada gledamo spisak igrača, onda bez dvojbe kažemo da je Argentina jedan od glavnih favorita za bilo koje takmičenje.

Dva boda iz dvije utakmice ima i Brazil. Karioke su na otvaranju odigrale "nulu" sa Venecuelom, a onda su uz dosta poteškoća ostali neporaženi protiv Paragvaja (2:2). Iako su poveli preko Jadsona u 39. minuti, Paragvaj preko Santa Cruza i Haedo Valdeza okreće rezultat u svoju korist. Tračak nade da se ipak plasira u četvrtfinale izabranicima Menezesa donosi Fred pogotkom u 90. minuti za konačnih 2:2.

Mano Menezes na spisku ima Neymara, najtraženijeg mladog igrača ovogl ljeta, zatim Chelseajevog Ramiresa, Milanovog Pata, Liverpoolovog Lucasa Leivu, iskusnog  Interovog stopera Lucia i golmana Julija Cesara, također jako traženu robu Gansa, Milanovog Thiaga Silvu i Robinha, Maicona, Elana, Davida Luiza, Jeffersona, Sandra, Luisaa...

Sve zvijezda do zvijezde, a rezultata skoro da nema. Ili je do selektora, koji ne uspijeva od svih tih silnih imena pronaći najboljih jedanaest, ili Brazil i Argentina potcjenjuju reprezentacije poput Bolivije, Kolumbije, pa i Paragvaja te Venecuele.

Pravo razočarenje u prva dva kola donio je i Meksiko, predvođen pretežno mladim igračima i Manchesterovom zvijezdom Javierom Hernandezom. Meksiko je prvo poražen od Čilea, a onda i od Perua. Posljednji su u grupi C i već su se oprostili od Copa Americe.

Ako ovako nastave, uskoro će se oprostiti i Argentina, ali i Brazil. Sa svoja dva osvojena boda ništa bolje ne kotira niti Urugvaj u grupi C. Kako sada stvari stoje, u završnicu turnira će Kolumbija, Kosta Rika, Venecuela, Paragvaj, Čile i Peru. Naravno, osim ako argentinske i brazilske zvijezde ne dođu sebi. I, ko bi na početku prvenstva mogao zamisliti da Venecuela u dva kola ima isto bodova (4) koliko Brazil i Argentina zajedno.

I dok brazilski i argentinski selektor vode prepirku oko toga kome pripada uloga favorita, oni "mali" igraju lopte, ostvaruju rezultate i pokazuju da je nogomet postao igra u kojoj svi pobjeđuju. Dovoljno su "veliki" bili na postolju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti