Stadion Grbavica danas slavi svoj 60. rođendan

Jubilej za dom FK Željezničar

Stadion Grbavica danas slavi svoj 60. rođendan

Dom FK Željezničar, stadion Grbavica koji se nalazi u naselju po kojem je i dobio ime danas slavi svoj 60. rođendan.

Stadion koji je je isključivo fudbalski, izgrađen u engleskom"stilu, bez atletske staze, simbol je kluba, ali je isto tako i simbol radničke klase. Jedan je od rijetkih, a vjerovatno i jedini stadion na svijetu na kojem se nalazila prva borbena linija tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a tokom postojanja stadion je renoviran i dograđen u tri navrata.

Prve radove na novom stadionu koji su počeli 1949. godine, u okviru radne akcije, pokrenuli su članovi Radničkog Sportskog Društva Željezničar, a završeni su 13. septembra 1953. godine. 

Tada je stadion, danas najtrofejnijeg kluba u državi, imao samo jednu pravu tribinu, zapadnu koja je prenesena sa stadiona "6. april" sa Marijin dvora, a tada je napravljen stadion sa atletskom stazom koja je uklonjena tokom rekonstrukcije u periodu od 1968.  do 1976. godine.

U prvim danima agresije na Bosnu i Hercegovinu drvena, zapadna, tribina stadiona Grbavica je zapaljena, a stadion tokom četiri godine rata totalno devastiran i uništen.

Treća rekonstrukcija popularne Doline ćupova desila se u ljeto 2004. godine kada su u potpunosti obnovljene svlačionice i postavljene stolice na sjevernoj i južnoj tribini smanjujući tako ukupni kapacitet stadiona na 12.000 mjesta (9.000 stolica). 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Reflektori su nakon 4. septembra 1991. godine i utakmice s Veležom prvi put upaljeni na stadionu Grbavica 22. aprila 2009. godine, kada Željezničar sa 1:0 savladao Zrinjski.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.