Prestali su s treninzima kako bi svoj stadion pretvorili u kamp za ukrajinske izbjeglice

"Nogomet je sada manje važan"

Prestali su s treninzima kako bi svoj stadion pretvorili u kamp za ukrajinske izbjeglice

Edmir Škorić

S obzirom na sve veći broj izbjeglica iz Ukrajine, rumunski stadion pretvoren je u kamp.

Stadiom u Iasiju privremeno će biti rješenje izbjeglicama iz Ukrajine, koje su napustile svoju zemlju zbog ruske invazije koja traje već devet dana.

Inspektorat za izvanredne situacije postavio je 33 šatora opremljena grijanjem, rasvjetom i sklopivim krevetima za smještaj 201 Ukrajinca. Postavljena je i mobilna kuhinja.

Arena ima sintetički travnjak i tamo treniraju juniori Poli Iasija, ali je prva momčad ove zime igrala i prijateljske utakmice.

“Situacija je viša sila, mi to savršeno razumijemo. Potpuno smo uz izbjeglice i čak ćemo pokušati pomoći koliko možemo, zajedno s roditeljima djece. Sada ima važnijih stvari od nogometa, od naših treninga. Za neko vrijeme, kako Omladinski stadion postane dom za izbjeglice, reorganizirat ćemo se", rekao je Cezar Honceriu, upravitelj akademije Iasija.

Rumunski trener Mircea Lucescu (76) pritekao je Ukrajincima u pomoć. Nekadašnji trener ukrajinskih timova Šahtara i Dinamo Kijeva unajmio je dva trenera koji su prevozili porodice iz Ukrajine u Rumuniju, gdje će biti na sigurnom.

Cijeli svijet odlučno je stao uz Ukrajinu i na razne načine pomaže narodu koji se ničim izazvan našao u krvavom sukobu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti