Stadion užasa

Koristili ga i džihadisti za svoje potrebe

Stadion užasa

E. Škorić

Nogometaši iračkog Al-Mosula treniraju i igraju na opustošenom stadionu na kojem su nekada borci Islamske države skadištili i testirali oružje.

U blizini grada Mosula na sjeveru Iraka nalazi se spomenuti stadion koji je uništen jer su na njemu džihadijski borci vježbali gađanje raketa i minobacača. Unatoč tome, nogometaši FC Al-Mosula isti koriste za normalno treniranje i odigravanje utakmica, svjesni da bolje od toga nemaju.

"Nakon što je ovaj stadion uništen, u gradu nema drugih stadiona na kojem bi se treniralo ili igralo nogometne utakmice", rekao je Mohamed Fathi, trener Al-Mosula.

Džihadijski borci i pripadnici Islamske države (ISIL) zauzeli su Mosul 2014. godine, kasnije proširivši svoj takozvani "kalifat" na preko trećinu Iraka i u susjednu Siriju. Tri godine nakon toga iračke i koalicijske snage istjerale su okorjele pobunjenike u žestokoj lokalnoj bici koja je drevni grad Mosul ostavila u ruševinama.

U tom ratu nije pošteđen ni stadion koji je sada u potpunim ruševinama i bez ijedne stolice iako je nekada bio uređen i imao kapacitet od 20.000 sjedećih mjesta sa svom pratećom opremom. "Nažalost, vlada ne može da shvati da je nogomet ono što vraća život u grad, njegove ljude i njegovu mladost. Dakle, stvari su ostale iste, ljudi i dalje žive, bez obzira na ruševine", govori trener Al-Mosula u razorenom gradu.

Nogometni klub Al-Mosul nekada je bio solidan klub koji je iznjedrio neke od najboljih igrača u zemlji. Među njima je Hawar Mulla Mohammed, koji je vodio Irak do povijesnog prvenstva Azijskog kupa 2007. i koji je profesionalno igrao u Evropi. Decenijama ranije, iračka nacionalna selekcija jedini se put pojavila na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine.

Osnovan 1947. godine, Al-Mosul SC igrao je 18 sezona u iračkoj prvoligaškoj ligi, prije ispadanja u drugu ligu prije deset godina. S hiljadama navijača koji su bučno navijali za svoju ekipu, mještani su stadion prozvali "stadionom užasa" za sve gostujuće ekipe jer je bio poput argentinskih stadiona sa nevjerovatnom atmosferom. Doalskom ISIL-a ta zlokobna oznaka poprimit će daleko zlokobnije značanje i zaista će postati - stadion užasa.

"Ovdje sam pratio nogometne utakmice i odjednom bi se niotkuda pojavili konvoji militanata ISIL-a naoružani oružjem. Bila je to zastrašujuća scena i znao sam neučjno i skriveno odlaziti sa stadiona", ispričao je Omar al-Mosuli, jedan od lokalnih stanovnika i navijač spomenutog tima.

Kao i mnogi drugi aspekti svakodnevnog života, i nogomet se promijenio.

"Ispod tribina borci ISIL-a pretvorili su prostorije u masovno skladište oružja. Postavili su lansirne rampe na stadionu za ispaljivanje raketa tokom bitke za oslobađanje grada", dodao je.

Podsjetio je kako su ekstremisti prisiljavali ljude da igraju u dugim kratkim hlačama koje su im sezale ispod koljena - i postojala je stroga zabrana da bilo ko nosi dres svoje omiljene inostrane ekipe ili igrača.

"Nogometne utakmice naglo bi često bile zaustavljene zbog vjerskih obreda", dodao je.

Usred unakaženog krajolika Mosula, njegovi predani igrači i dalje treniraju na prašnjavom terenu stadiona nekoliko puta sedmično jer, ponavljamo, ne postoje drugi prikladni tereni za igranje.

"Prisiljeni smo ovdje trenirati", objasnio je trener Fathi. "Predsjednik kluba i dio osoblja čak i opremu plaćaju iz vlastitog džepa", dodao je.

Iako se stvorila mogućnost da se krene s rekonstrukcijom "stadiona užasa", do toga neće doći, bar ne u skorije vrijeme.

"Strana agencija za pomoć započela je s rekonstrukcijom stadiona SC Mosul, ali pokrajinska sportska uprava prije dvije je godine dodijelila mjesto jednom poslovnom čovjeku", rekao je za AFP sportski novinar iz Mosula Talal al-Ameri.

U Mosulu se nadaju da će nogomet opet procvjetati, da će stadion na kojem je nekada bilo 20.000 navijača konačno biti obnovljen i da će stvari u ovom dijelu Iraka najzad krenuti naprijed. Dani slave i ponosa ovog kluba su sada prošlost, ali sa normalnim uslovima i stadionom sve bi bilo drugačije. Do tada, ostaje im stadion užasa na kojem je pored navijačke buke nažalost upečatljivija bila buka izazvana pucnjevima, mecima i granatama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi