Starčević: Moramo hvatati korak sa Evropom

Trener Krupe za SportSport.ba

Starčević: Moramo hvatati korak sa Evropom

Mnogo napora i truda uloženo je kako bi Krupa stigla u najelitnije bh. takmičenje. 

2009. godine ekipa iz Banjaluke je nastupala u najnižem rangu takmičenja, ali je u najkraćem vremenskom periodu stigla do prvoligaške scene u Republici Srpskoj, a ubrzo i do plasmana u Premijer ligu BiH.

Pod dirigentskom palicom Slobodana Starčevića Krupa je iznenadila fudbalsku bh. javnost, a blistave partije Banjalučana bile su povod za naš razgovor sa iskusnim strategom.

Uoči starta prvenstva mnogi su vas svrstavali u krug ekipa koje će se grčevito boriti za opstanak. Ipak, vi ste prijatno iznenadili fudbalsku javnost i nakon 15 kola četvoroplasirana ste ekipa sa samo dva boda zaostatka za Radnikom, koji zauzima drugo mjesto. Koja je 'tajna' uspjeha? Šta je Krupu izdvojilo od ostalih ekipa?

Prije dvije godine bili smo blizu ulaska u Premijer ligu BiH, ali smo na neki način to prolongirali za ovu godinu, jer Krupa nije htjela nespremna ući u viši rang takmičenja. Sve vrijeme smo vrijedno selektovali, trenirali, poboljšavali tim i prilično spremni ušli u ovogodišnje takmičenje. Obavili smo dobar posao u prelaznom roku, a pojačanja su se odlično uklopila u filozofiju kluba. Takođe, Uprava je uložila velike napore kako bi domaće utakmice igrali u Krupi na Vrbasu. Sve je to uslovilo da nakon 15 kola zauzimamo odličnu četvrtu poziciju.

Kako ocjenjujete dosadašnje igre vašeg tima? Čime ste zadovoljni, a šta planirate da popravite?

Uglavnom smo igrali dobro, sa izuzecima nekih dijelova pojedinih utakmica. Uvijek postoje stvari koje treba popravljati, ali se i postavlja pitanje dinamike tih procesa, jer naša ekipa je veoma mlada i neiskusna. Zbog toga smo oprezni i neke stvari popravljamo u hodu, a neke ćemo rješavati tokom zimske pauze.

Kolike su po vama šanse da se plasirate u Ligu za prvaka?

S obzirom na činjenicu da se do Lige za prvaka igra još sedam utakmica, šanse za plasman u prvih šest ima veliki broj ekipa zbog male bodovne razlike. Mi ćemo naravno pokušati od utakmice do utakmice igrati dobro i za razliku od prethodna dva kola pokušati sakupljati bodove, kako bi bili konkurentni ekipama sa većim rejtingom i tradicijom.

Da li planirate na polusezoni dovoditi ozbiljnija pojačanja?

Ekipa je odigrala na visokom nivou u dosadašnjih 15 kola i dobre partije pojedinaca sigurno su privukle pažnju klubova iz šireg regiona. Postoji ozbiljna mogućnost da nas neki igrači u zimskom prelaznom roku napuste, tako da i mi svakodnevno skautiramo region, kako bi i u proljetnom dijelu imali kvalitetnu ekipu.

Možete li uporediti Premijer ligu BiH sad i prije par sezona? 

Ako su kriterijumi da nešto bude kvalitetno i uspješno (infrastruktura, finansije, strategija i stručni rad), onda ćemo tako ocjenjivati i kvalitetu fudbala u BiH, i reći da su neke stvari bolje, a neke lošije nego ranije. Isto tako treba biti iskren i reći da moramo više ulagati vremena, znanja i finansija kako bi uhvatili korak prvo sa regionom, a zatim i sa Evropom, koja nam je i individualno kroz transfere, a i timski kroz takmičenje svakako neophodna.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi