Džemidžić objašnjavajući promjene Statuta ostao nedorečen, stvari izgledaju drugačije

Džemidžić objašnjavajući promjene Statuta ostao nedorečen, stvari izgledaju drugačije

Adnan Beganović

Izmjene Statuta Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, pogotovo njegovog člana 38. (kvorum za donošenje odluka) te člana 19. (uslovi za status člana tijela FSBiH) izazvali su veliku buru negodovanja u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Jednim potezom, odnosno dodavanjem podtačke u član 19. (da kandidati za članove organa i tijela na dan imenovanja u organe i tijela NS/FS BiH ne mogu biti stariji od 75 godina) počasnom predsjedniku, legendarnom Ivici Osimu zatvoreni su svi putevi za članstvo u bilo kojem tijelu Saveza, a izmjenom člana 19. na mala vrata u Fudbalski savez uvedena je treća komponenta, županijska kako nam poručuju pisci Statuta.

Reakcije bosanskohercegovačke javnosti sasvim sigurno su iznenadile i čelnike Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a generalni sekretar Adnan Džemidžić, sinoć je u razgovoru za BHT pokušao ugasiti vatru. Međutim, svojom izjavom generalni sekretar je samo dolio ulje na vatru i razočarao je javnost koja s punim pravom traži odgovore na mnoga pitanja.

"Informacije koje su kružile ljudi nisu zaista pročitali onako kako stoji i sada i prije i za ubuduće za donošenje krucijalnih kapitalnih odluka u NSBiH koje idu u Izvšni odbor i koje se donose na sjednicama IO mora da bude 12 glasova", za BHT je izjavio generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Adnan Džemidžić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:



Time je Džemidžić objasnio samo početak procesa donošenja odluka, dok situacija na terenu drugačija, jer ukoliko se na prvom sastanku ne dobije tih 12 glasova, Statut definiše pravila igre na drugom sastanku. No, da ne bi bilo nedoumica, a i zbog istine dužni smo pomoći generalnom sekretaru i do kraja objasniti proces donošenja odluka, te uporediti novo sa starim stanjem. 


U fotografiji iznad možete vidjeti kako je glasio član 38. u prošlom Statutu. Dakle, istina je da je prilikom glasanja za krucijalne odluke (izbor selektora) je trebalo 12 od 15 glasova i time su zapravo bile zaštićene sve komponente (članovi IO IZ FSRS, te članovi iz kantonalnih i županijskih - uvedene u novom Statutu), odnosno s obzirom da IO čini 6 članova iz kantonalnih, pet iz FSRS i 4 iz županijskih saveza, svaki je mogao bliokirati donošenje važnih odluka.

Ali, zaboravio je generalni sekretar da u slučaju "blokade" stari Statut nudi mogućnost ponavljanja sjednice sa istim dnevnim redom gdje pak važe druga pravila što se vidi i na fotografiji. Dakle, umjesto 12 od 15 glasova potrebno je za izglasavanje odluke 11 glasova uz to da u slučaju nedolaska pojedinih članova na ponovljenu sjednicu važne odluke moglo je izglasati o manje članova od 11. I sve to bez obzira da li dolaze iz FSRS, kantonalnih i županijskih saveza, odnosno da budemo jasni, bez obzira kako se zovu.

A, izmjenom člana 38. na prvi pogled eventualnim blokadama ostavljeno je manje prostora jer 12 članova za donošenje odluka nigdje se ne spominje. Međutim, kao što se može vidjeti u fotografiji ispod, za razliku od starog Statuta, dobili smo članove iz županijskih saveza, koji svaku odluku mogu blokirati. I ne samo oni, bez obzira koliko i čijih predstavnika (FSRS, kantonalni i županijski) se pojavilo na ponovljenoj sjednici, svaki od njih ima mogućnost blokade.

Drugim riječima, bez obzira što u odnosu na prošli Statut, sada umjesto dvotrećinske imamo natpolovičnu većinu, mogućnosti blokada su mnogo veće i nažalost one su date u ruke predstavnika FSRS, kantonalnih i županijskih saveza ili ako hoćete u ruke predstavnika iz reda srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda. Teoretski je sada omogućeno bilo kojem nacionalnom klanu da se jednostavno ne pojavi na sastanku IO i nijedna ključna odluka ne može biti donešena. Prostora za trgovinu i posla za Odbor za savjetovanje i posredovanje nikad više.




Top Komentari

south
Kupi prnje ubleho zajedno sa haverom begicem ovo ne smije proci nekažnjeno
15 0
2323
Bravo..Osim vam ne valja.A valja vam Vico....sramote jedne ljudske....
14 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi