Strpljivom igrom do važnog trijumfa
Kapiten Emir Spahić bio je neprelazan u odbrani

Peta pobjeda BiH u kvalifikacijama

Strpljivom igrom do važnog trijumfa

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je u Erevanu ostvarila petu pobjedu u kvalifikacijama – golovima Senijada Ibričića i Zlatana Muslimovića naši reprezentativci svladali su Armeniju s 2:0.

Iako očito pod velikim pritiskom zbog straha od kompleksa “malih utakmica” izabranici Ćire Blaževića su u većem dijelu utakmice, ako izuzmemo određene padove u igri, bili maksimalno disciplinirani i strpljivo gradili ovu veoma važnu pobjedu.

Blažević nas je ovaj put poštedio velikih iznenađenja. Doduše, dugo je najavljivao da će igrati sa četiri u zadnjoj liniji, no dan prije utakmice vratio se na sada već uigrani sustav s trojicom stopera – Spahiću i Nadareviću očekivano je pridružio Sanela Jahića.

Bolje otvaranje utakmice nismo mogli ni sami režirati. Prvu pravu priliku naši reprezentativci pretvorili su u pogodak prednosti. Na desnoj strani su kombinirali Muratović i Vladavić, ovaj potonji centrirao u kazneni prostor, gdje sjajno skače Ibričić i pogađa stativu. Lopta se vratila Senijadu, koji je onda glavom proslijedio u mrežu za veliko slavlje na našoj klupi.

Promašeni jedanaesterac


No, gol nije zaustavio naše napade. Očito je bilo da su Blaževićevi izabranici osjetili da imaju priliku prelomiti utakmicu već u startu, pa su zaredali s nekoliko izglednih prilika, no Gevorg Kasparov u par navrata je na čudesan način spasio svoj gol. U 16. minuti udarac Džeke na asistenciju Ibiševića uz pomoć vratara odsjeo je na stativi. Iako je Bosna i Hercegovina u tim trenucima imala potpunu inicijativu, bilo je jasno da nedostaje fantazista poput Misimovića, no njegova alternativa Pjanić ostao je na klupi, što je Blažević opravdao mnogo boljim defanzivnim sposobnostima Muratovića. I pored toga u 33. minuti imali smo priliku za šah-mat. Ibiševića je domaći vratar srušio u kaznenom prostoru, ali Edin Džeko s bijele točke loptu šalje visoko iznad prečke.

Naša reprezentacija u prvih 35 minuta izgledala je izuzetno oprezno i disciplinirano. No, očito je promašeni jedanaesterac poljuljao, a činjenica da smo apsolutno dominirali terenom uspavala momke u plavim dresovima. Uslijedio je veliki pad u igri, što su itekako mogli iskoristiti Armenci u završnici prvog dijela, ali srećom nisu.

Pjanić unio preokret

Sami početak drugog poluvremena nije nudio mnogo ljepšu sliku. Očito su Armenci uvidjeli da najveći problem našoj reprezentaciji predstavljaju bokovi, s obzirom da su Salihović i Vladavić igrali previše ofenzivno i ostavljali ogroman prostor po stranama. Zato su pokušali domaći dugim loptama  razvući našu obranu, no srećom Emir Spahić odigrao je na vrhunskoj razini, pa je početni pritisak, koji je trajao desetak minuta, brzo splasnuo.

Promjenu u našu igru donijele su izmjene – Muratovića je zamijenio mnogo pokretljiviji, ofenzivniji i agilniji Pjanić, pa smo opet preuzeli inicijativu i kontrolu nad utakmicom, te u potpunosti promijenili ritam igre.

Nije dugo trebalo da naši napadači matiraju jučer odličnog Kasparova. Dugu loptu u prostor uzeo je Džeko, izbio pred vratara domaćih, kada su svi očekivali da šutira, on je nesebično asistirao za Muslimovića kojem nije bilo teško pogoditi za konačnih 2:0.

Blažević je konačno iz naše reprezentacije izbacio kompleks “malih utakmica”, na kojima se i gradi plasman na velika natjecanja. Doduše, bilo je očito da BiH igra pod velikim pritiskom, ali ova reprezentacija uspjela je i to nadvladati i na kraju slaviti pobjedu koja nam daje veliku prednost nad Turskom. Upravo su Turci naš sljedeći rival, ali ovaj put pritisak će biti na njima – potpuno rasterećeni, s minimalno četiri boda prednosti i tri meč lopte čekamo srijedu.

(Saša Ibrulj)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.