Stvari se moraju mijenjati iz korijena!

Sudijske lakrdije u režiji N/FSBiH

Stvari se moraju mijenjati iz korijena!

I pored suspenzije Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine farsa zvana bh. fudbal se nastavlja.

UEFA i FIFA suspendovali su N/FSBiH, odnosno Predsjedništvo i Izvršni odbor, ali problemi u bh. fudbalu su mnogo, mnogo dublji.

Pokazuje to tragi-komično takmičenje koje se bez imalo osnova naziva Premijer ligom Bosne i Hercegovine. Daleko je ovo od svega što se može nazvati premijernim...

Nije nikakva tajna kako se mnogi rezultati u domaćem fudbalskom takmičenju znaju unaprijed, a ranijih sezona su se čak znali i prvaci, mnogo prije posljednjeg kola.

Suđenje i sudijska organizacija u BiH su također jedna od rak rana bh. fudbala, a tome u prilog govore sve češće farse i inicidenti na bh. fudbalskim terenima, kojima su u glavnim ulogama "ljudi u crnom".

Danas je u glavnoj ulozi bio Ognjen Valjić, koji je, koje li slučajnosti, dosudio penal za Zrinjski, koji je bio veoma diskutabilan, što je izazvalo reakciju domaćih igrača, koji su se krenuli obračunati sa sudijom. Na kraju je morala intervenisati policija.

Žalosno je da po bh. fudbalskim terenima igrači i često navijači ganjaju sudije, baš kao što je žalosno kako pojedine sudije previše očigledno "navijaju" za pojedine klubove.

Upravo je Valjić bio glavni sudija u Mostaru, kada je (slučajnost?!) Zrinjski igrao protiv Čelika i kada je mostarskoj ekipi dosuđen penal u 93. minuti. Valjić je bio četvrti sudija i u Tuzli u prošlom kolu, kada je Oliver Kožul pokrao Slobodu na račun - pogađate, Zrinjskog. Slučajnost? Teško.

UEFA i FIFA bi trebale u potpunosti rasformirati N/FSBiH i krenuti praktično od nule, jer je evidentno da još mnogima nije mjesto u bh. kući fudbala. Tu mislimo prije svega na Salema Prolića, komesara za sudije i sudijska pitanja, kao i njegove ljude koji vedre i oblače bh. fudbalom, zamaskirani u sudijske odore.

Kakva nam je sudijska organizacija govore primjeri Nove Panića, te trojca bez kormilara u sastavu Zrnić, Ridžalović i Bajramović, koji su dobili doživotne zabrane suđenja zbog direktnog učešća u namještanju utakmica.

Mnogobrojne komisije također bi trebalo raspustiti, zajedno sa njihovim delegatima i predsjednicima i krenuti od nule, jer će samo u tom slučaju bh. fudbal doći do ozdravljenja. Nije problem bio samo u Predsjedništvu i Izvršnom odboru, u N/FSBiH je potrebna čistka kompletne strukture ukoliko se želi bh. fudba izvući iz ponora u kojem se sada nalazi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.