Sudar dva nogometna svijeta

Večeras se u Madridu igra 162. El Clasico

Sudar dva nogometna svijeta

Uz dužno poštovanje prema svim današnjim utakmicama koje će biti odigrane širom svijeta,  sve one će biti u sjenci najvećeg svjetskog derbija - 162. El Clasica, kojeg će na Santiago Bernabeu odigrati Real Madrid i Barcelona.

Večerašnji derbi Reala i Barce je prvi od četiri koja će biti odigrana u narednih 18 dana. El Clasico je priča za sebe, sudar dva svjetska velikana, sudar dvije škole, a što je možda i najviše doprinijelo tenzijama na ovom derbiju, sudar dvije kulture. Katalonci protiv Kastiljanaca, to je nešto što je nepisivo.

Večerašnja utakmica za Real Madrid je utakmica sezone. Madriđani sedam kola prije kraja za Barcelonom zaostaju velikih osam bodova, i samo u slučaju pobjede zadržat će kakve takve izglede za naslovom prvaka. I ne samo to, večerašnja pobjeda bi im donijela veliko samopouzdanje pred naredna tri El Clasica, a za njih je to najvažnije, jer su zadnjih pet derbija poraženi.

Jose Mourinho će večeras 50. put sjediti na klupi Reala. Iako je osam bodova iza Barcelone može se reći da je The Special One donio neke dobre stvari u Madrid. Nakon dugo godina Madrid će igrati finale Kupa Kralja, te polufinale Lige prvaka.

Portugalac je već jučer imao svoj show, jer nije želio dođi na press konferenciju nego je poslao svog pomoćnika Aitora Karanku. Na kraju se ipak pojavio, ali je samo šutio, priču je prepustio Karanki, što je izazvalo revolt kod domaćih i stranih novinara koji su napustili presicu i poručili da žele na večerašnjoj presici vidjeti Karanku, ali ukoliko Real pobijedi, dok će u slučaju poraza Reala na njoj željeti samo Mourinha.

U Madridu su objasnili da ovakav potez Mourinha nije nikakvo nepoštovanje prema medijima nego njegov protest zbog nekoliko "izvrnutih rečenica". S druge strane u redovima Barcelone atmosfera izgleda sasvim normalna. Nemaju nekih posebnih priprema za ovaj susret, ali teško je u to povjerovati, jer El Clasico je priča za sebe.

Barcelona dolazi u mirnom stanju, imaju osam bodova viška, imaju pet uzastopnih pobjeda u derbijima, te deset pobjeda u posljednjih 11 mečeva, pa je s razlogom pritisak na leđima Mourinhovih igrača. Pep Guardiola u miru priprema svoje igrače za večerašnji duel u kojem mogu pobjedom, ali i remijem, riješiti pitanje prvaka Španije.

Što se sastava za večerašnji sudar divova tiče skoro sve je poznato. U redove Reala se vratio Karim Benzema, zdravi su i Gonzalo Higuain i Sami Khedira, dok nema samo ranije povrijeđenih Lassa, Gaga i Leona. Guardiola ne može računati na Puyola i Abidala, ostali su na raspolaganju.

Vjerovatni sastavi:
REAL: Casillas, Ramos, Carvalho, Pepe, Marcelo, Alonso, Khedira, Ronaldo, Ozil, Di Maria, Adebayor.
BARCA: Valdes, Alves, Pique, Busquets, Adriano, Keita, Xavi, Iniesta, Messi, Villa, Pedro.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.