Sudbina u našim rukama

Sudbina u našim rukama

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine remijem u srijedu protiv Turske na Bilinom polju (1:1) osigurala je sebi u završnici kvalifikacijske skupine 5 za plasman na Svjetsko prvenstvo dvije meč lopte.

Dvije prilike koje Ćiro Blažević i njegovi izabranici jednostavno moraju iskoristiti te napraviti najveći uspjeh modernog bh. nogometna, odnosno prvi korak prema plasmanu na Svjetsko prvenstvo.
Utakmica s Turskom pokazala je kako naša nacionalna reprezentacija itekako posjeduje veliku kvalitetu i objektivno zaslužuje mjesto na smotri najboljih svjetskih reprezentacija. Osim u kratkim razdobljima turske dominacije, a to je bilo na startu oba poluvremena, odnosno u završnici utakmice, reprezentacija Bosne i Hercegovine potpuno je nadigrala Tursku i da je iskoristila neke od fantastičnih šansi, pogotovo u prvom dijelu, već danas bismo pisali o eventualnim protivnicima u dodatnim kvalifikacijama.

Rezultati utišali kritiku

No, isto tako, da su Turci u završnici utakmice bili malo prisebniji, danas bi smo razbijali glavu s kalkulacijama i strahovanjima, kritizirali u pojedinim trenucima statičnu obranu, vjerojatno i Ćirinu taktiku s tri stopera, izbor igrača, lošu formu napadača... Zato, treba biti realan i priznati – danas nemamo pravo na kritike. Ćiro je možda griješio, griješili su i nogometaši, no današnji izbornik naše nogometne reprezentacije i njegova izabrana vrsta jednostavno su se od kritika osigurali na najbolji mogući način – rezultatima.
Naša nacionalna reprezentacija sada je u najboljoj mogućoj situaciji u svojoj povijesti. Zadržala je prednost od četiri boda nad izravnim konkurentom, i u sljedećoj utakmici igra s reprezentacijom koja je u osam dvoboja ostvarila jednu pobjedu i dva remija, primivši usput u Zenici sedam komada. Prilika kakva se jednostavno ne smije propustiti.
- Rekao sam vam, jamčim da ćemo iskoristiti ovu priliku. Ne govorim to jer smo samouvjereni, nego zato što imamo fantastičnu ekipu, koja neće dozvoliti da nas uzme neka euforija. Mjesec dana ćemo se spremati, mobilizirati čitavu naciju, i onda idemo u Estoniju po ono što smo zaslužili, a to je baraž!, ponovio je Ćiro što je govorio odmah nakon utakmice.
Prvi zadatak kojeg Blažević ima jest spustiti loptu na zemlju. Već mjesecima ponavljamo, euforija je najveći protivnik, ali ruku na srce, s njom do sada izbornik nije imao nikakvih problema. Psihološki, ekipa je uvijek bila spremna, a potvrdila je to i srijeda, kada nas nije slomio ni rano primljeni gol.

Čvrsti Estonci

Objektivno, Bosna i Hercegovina je kvalitetnija i bolja od Estonije. BiH je s 21 postignutim golom treća momčad kvalifikacija, nasuprot Estonije koja je u osam utakmica zabila tek sedam pogodaka. Kada je defenziva u pitanju, Esti su primili čak 22 gola, što je četvrti najlošiji rezultat u europskom dijelu kvalifikacija, dok su naši primili tek devet golova u osam utakmica. Naš najbolji strijelac je Edin Džeko sa sedam golova, koliko je zabila čitava estonska reprezentacija... No, isto tako, ne treba zaboraviti da su Estonci na svom terenu izuzetno agresivna i čvrsta ekipa – ove godine u prijateljskim utakmicama namučili su Brazil, koji je slavio tek s 1:0, odnosno Portugal s kojim su remizirali. Turcima su otkinuli dva boda čime su, nadamo se, najviše pomogli našoj reprezentaciji. U zadnjih petnaest utakmica na svom terenu samo su dva puta primili više od dva gola (Engleska i Farski otoci). Zato, svakako da u Estoniju putujemo kao apsolutni favoriti, ali isto tako i oprezno, spremni na sve i spremni dati maksimum koji će nas odvesti u dodatne kvalifikacije, prvi put u povijesti.

Norvežani najlošiji drugi?

Čini se da je priča o najlošijem drugoplasiranom koji će propustiti dodatne kvalifikacije, barem kada je naša reprezentacija u pitanju, završena. Naime, Norveška je natjecanje završila s 10 bodova, i trenutačno je sedma na ljestvici drugoplasiranih. Imaju gol razliku +2, i upravo to ih dijeli od naše reprezentacije. To znači, u slučaju da Turska izgubi u Belgiji, mi i s dva poraza koja će biti izražena ukupno s manje od šest razlike ostajemo ispred Norveške. U biti, čitava priča o najlošijem drugom ostaje na tri skupine - prvoj, osmoj i već spomenutoj devetoj u kojoj je Norveška. U prvoj se za drugo mjesto bore Portugalci, Šveđani i Mađari, ali teoretski, bilo koja od ovih reprezentacija da osigura plasman do kraja će imati više od 10 bodova na ljestvici drugoplasiranih. U skupini 8. Republika Irska gotovo sigurno će biti druga, a za to im treba jedna pobjeda protiv Italije ili Crne Gore na domaćem terenu, čime bi također otišli više od 10 bodova u ovoj ljestvici, ako CG ne bi bila posljednje plasirana.

Pozitivan omjer s Estoncima

Četiri puta do sada igrali smo s Estonijom i izgubili samo jednom. Doduše, u prvom nastupu Esti su imali više razloga za slavlje, s obzirom da su 1998. u kvalifikacijama za Euro 2000. došli do remija na Koševu (1:1). U revanšu u Tallinu slavili smo sa  4:1, a sva četiri pogotka postigao je Elvir Baljić. U kolovozu 2005. gostovali smo na Le Coq Areni u prijateljskom dvoboju, a slavili su Estonci s 1:0, dok smo posljednju utakmicu igrali u okviru ovih kvalifikacija - u Zenici je bilo uvjerljivih 7:0.

Španjolci osigurali SP

Konačno Vicente del Bosque može odahnuti. U dvoboj s Estoncima u Meridi ušao je svjestan da je njegova reprezentacija izborila Svjetsko prvenstvo, pa su gosti s pola snage pregaženi s 3:0. Doduše, nakon gola Fabregasa u 33. Furia je ubacila u brzinu manje, ali su Cazorla i Mata u završnici donijeli uvjerljivu pobjedu.
- Ovo je lijep dan za nas. Nismo odigrali vrhunski, ali najvažnije je da smo konačno uspjeli osigurati prvo mjesto i plasman u Južnu Afriku. Sada ćemo se posvetiti SP-u i što bolje rezultatu na najvećoj svjetskoj smotri nogometa, poručio je Del Bosque, koji je produžio ugovor sa Španjolskim nogometnim savezom do 2012.

Belgijance napustio i Vercauteren

Pomalo nevjerojatno zazvučala je vijest iz Erevana - Armenija je svladala Belgiju s 2:1, te tako ostvarila prvu pobjedu u kvalifikacije. Armenci nisu tako loši, no objektivno i ovakva Belgija morala je biti favorit u ovoj utakmici. No, očito da nešto među Crvenim vragovima ne štima, atmosfera je još od prije utakmica s BiH jako loša. Nakon poraza u Zenici bez posla je ostao izbornik Rene Vandereycken, a ugovor s Belgijskim nogometnim savezom potpisao je Dick Advocaat. No, Nizozemac će svoje dužnosti preuzeti tek 1. siječnja sljedeće godine, pa je u utakmicama protiv Španjolske i Armenije ekipu vodio trener Franky Vercauteren. Očito da je i ovaj
52-godišnji stručnjak prihvatio odgovornost za poraze, pa se u četvrtak i on povukao s mjesta v.d. izbornika.

Kako do dodatnih kvalifikacija?

Koliko nam vrijedi remi s Turcima najbolje potvrđuje s kakvim tek sada kalkulacijama raspolažemo. Naime, nekoliko je različitih kombinacija po kojima BiH ide u dodatne kvalifikacije. Ako svladamo Estonce, naravno da ćemo biti sigurni drugi. No, isto tako, u slučaju da remiziramo s Estonijom, osigurali smo drugo mjesto u slučaju da Turska ne pobijedi Belgiju u Bruxellesu. Postoji i opcija po kojoj drugo mjesto možemo osigurati čak i u slučaju poraza u Tallinu, i to ako Belgija savlada Tursku. Naravno, BiH ima još opcija – u slučaju da Turska pobijedi u obje utakmice BiH može i s dva boda iz dvije utakmice u baraž, osim u slučaju da Turska pobijedi Belgijance i Armence s ukupno više od deset golova razlike.

Opcija 1
Estonija – BiH    2
Belgija – Turska    1X2    BiH sigurna druga

Opcija 2
Estonija – BiH    X
Belgija – Turska    1X    BiH sigurna druga

Opcija 3
Estonija – BiH    1
Belgija – Turska    1    BiH sigurna druga

Opcija 4
Estonija – BiH    X
BiH – Španjolska    X
Belgija – Turska    2
Turska – Armenija    1    BiH druga u slučaju da Turska ne pobijedi sa gol razlikom +10


Skupina 5
BiH – Turska                1:1
Armenija – Belgija    2:1
Španjolska – Estonija    3:0

1. Španjolska    8    8    0    0    21:2    24
2. BiH    8    5    1    2    21:8    16
3. Turska    8    3    3    2    11:8    12
4. Belgija    8    2    1    5    11:18    7
5. Estonija    8    1    2    5    7:22    5
6. Armenija    8    1    1    6    5:18    4

Belgija – Turska                10. listopada
Armenija – Španjolska    10. listopad
Estonija – BiH    10. listopad
Estonija – Belgija    14. listopad
BiH – Španjolska    14. listopad
Turska - Armenija     14. listopad

(Piše: Saša Ibrulj)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.