Kao grom iz vedra neba: Kreće Superliga, igrat će je timovi iz osam zemalja, već se sprema "osveta"

Na pomolu velike promjene

Kao grom iz vedra neba: Kreće Superliga, igrat će je timovi iz osam zemalja, već se sprema "osveta"

A. Čaušević

Velike promjene će se desiti u klupskom fudbalu nakon što je kontinentalna fudbalska federacija dala zeleno svjetlo formiranju Superlige. 

Ideja o Superligi u Evropi nije zaživjela, ali će zaživjeti u Aziji nako što je AFC odlučila da formira posebno takmičenje za elitne klubove iz osam zemalja.

Takmičenje će se igrati paralalno za Azijskom Ligom prvaka, a učestvovat će timovi iz malog broja nacija koje su označene kao najnaprednije i najvažnije.

Prema izvještajima azijskih medija radi se o timovima iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Uzbekistana, Australijen, Kine, Južne Koreje i Japana.

Na listi nema timova iz Irana koji ima jednu od najjačih azijskih reprezentacija, te Tajlanda i Iraka koji su među najboljih 10 na azijskoj rang listi.

Stvaranje ove lige bi stvorilo svojevrsnu disproporciju kako u pogledu gledanosti tako i u ekonomskom pošto bi neki klubovi dobijali duple nagrade.

Neki izvještaji govore da bi moglo doći do svojevrsnog razlaza između klubova, a navodno Iranci već i spremaju neku vrstu osvete i kreiranje posebnog takmičenja sa klubovima iz Rusije.

UEFA je zbog invazije na Ukrajinu odlučila suspendovani Rusiju pa u FS te zemlje ozbiljno razmišljaju priključenju azijskoj fudbalskoj federaciji.

U tom slučaju tvorilo bi se osovina između Rusije i Irana koji bi kreirali paralelno takmičenje koje bi okupljalo timove iz zemalja koje su iključenje iz službene Superlige.

Njima bi se priključili i timovi iz Sirije koji imaju dobre geopolitičke odnose s Rusijom i Iranom te bivše članice nekadašnjeg Sovjetskog saveza iz centralne Azije.

Top Komentari

aladd0n
i srbi onda trebaju u rusku ligu prvaka, i neka povedu sa sobom i ove iz r smrdske
15 2
dsimic
Postovana redakcijo,zaustavite komentare pojedinih idiota,pa vi sta god napisete oni se uhvate srba
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije