Priredili su najveću senzaciju ove godine, ali odbijaju igrati finale zbog vjerskih razloga!

Čuda su moguća

Priredili su najveću senzaciju ove godine, ali odbijaju igrati finale zbog vjerskih razloga!

Edmir Škorić

Amaterski klub SV Spakenburg plasirao se u polufinale nizozemskog Kupa nakon 4:1 pobjede nad Utrechtom i time je već ispisana povijest kluba. No, ako i naprave novo čudo i izbore finale, odbiće da igraju jer im to, vjerovali ili ne, ne dozvoljava vjera.

SV Spakenburg bit će najveći autsajder završnice kupa u Nizozemskoj. Smješteni su pored Ajaxa, PSV-a i Feyenoorda i naravno svi ih priželjkuju za rivala. Bit će vjerovatno lagan zalogaj za bilo koga od spomenutih timova, ali nakon što su izbacili Utrecht s četiri data gola, njihovi snovi ne prestaju.

Ovo je treć put u povijesti nizozemskog Kupa da jedna amaterska ekipa izbori polufinale. Ranije su to uspijevali jedino IJsselmeervogles davne 1975. i VVSB 2016. godine.

SV Spakenburg će imati povijesnu priliku postati prvi amaterski klub u povijesti koji će doći do finala. Da bi to učinili, morali bi pobijediti jednan od tri najveća kluba u zemlji. Rivala će saznati u subotu kada bude održan žrijeb.

No, senzacija ovog izdanja, u slučaju promocije, neće pristati na nastup u finalnoj utakmici zbog vjerskih uvjerenja.

Klub osnovan 1931. godine ima vrlo ortodoksni identitet temeljen na bibliskoj poruci. Iz tog razloga ne igraju utakmice nedjeljom, a finale Kupa zakazano je za nedjelju 30. aprila.

Oglasi

Tradicionalno, finalna utakmica Nizozemskog kupa uvijek se igra nedjeljom. Međutim, nedavno se u nizozemskom savezu vode rasprave oko datuma utakmice. Navodi se da će se utakmica, ukoliko SV Spakenburg izbori plasman u finale, igrati u subotu, 29. aprila. U slučaju da zaista ovaj tim ode u finale, što bi bilo ravno čudu, nastaviće se rasprava, ali oni uvjeravaju da neće pristati na igranje nedjeljom.

"Ako vjerujete u sebe i uz Božju volju, možete sve", rekao je trener Chris de Graaf promuklo na radiju na Langs de Lijn En Omstrekenu netom nakon što je stigao do polufinala.

"Počeo sam igrati ovdje kao petogodišnji dječak, a sada smo stigli do polufinala nizozemskog kupa. Predivno je. Gledam sve te ljude, divno je. Idemo osvojiti ovaj kup,” dodao je ambiciozni trener.

Nakon utakmice igrači su organizovali glasnu zabavu u svlačionici, a kako prenosi NOS.nl, jedan od njih je uzviknuo: "Već sam rezervisao karte za Evropa ligu".

Ovi momci iz više razloga zaslužuju respekt, a ko zna, možda ih ipak krajem aprila gledamo u velikom finalu. Jasno, oni su već postali jako popularni, a dodatno će im popularnost porasti kada u polufinalu odmjere snage s Ajaxom, PSV-om ili Feyenoordom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi