"Svašta se pisalo, svi su bili selektori, ali za BiH sam igrao patriotski, srcem..."

Životna priča Adnana Mravca

"Svašta se pisalo, svi su bili selektori, ali za BiH sam igrao patriotski, srcem..." · Intervju

Sjećate li se Adnana Mravca? U vrijeme kada su reprezentacijom kormilarili Miroslav Blažević i Safet Sušić, činio je stoperski tandem sa Emirom Spahićem. Često je osporavan, svaka njegova pogreška bi se preuveličavala, no niko mu nije mogao zamjeriti jedno - da je u svakoj utakmici ginuo na terenu i davao sve od sebe.

Danas, gotovo deset godina kasnije, Mravac je daleko od fudbalskih terena. Teška povreda glave koju je zadobio igrajući za Dynamo Dresden primorala ga je da već u 31. godini kaže 'zbogom' onome što mu je najviše značilo. Imao je simptome moždanog udara, desna strana tijela skroz mu je bila otkazala i jednostavno izbora nije imao.

Kako je u međuvremenu došao na odmor u Sarajevo, iskoristili smo priliku kako bismo s Mravcem porazgovarali o karijeri, danima u reprezentaciji... Dok je sa sjetom gledao u retrovizor i prebirao po uspomenama, oči su mu radosno caklile... Zamjera sebi mnoge stvari, mladalačke 'mušice' dovele su do toga da ne ostvari ni približno ono što je njegov potencijal nudio.

"Danas živim u Beču. Kako sam veliki dio karijere proveo igrajući u Austriji, na kraju sam ostao tu, u međuvremenu zasnovao porodicu i živim prilično mirnim životom. Ostao sam i dalje vezan za fudbal. Početkom augusta s partnerom otvaram fudbalsku školu, oko toga sam okupiran posljednje vrijeme, a bavim se ujedno i menadžerstvom. Trudim se pomoći mladim igračima, otvoriti im puteve...", priča danas 37-godišnji Adnan Mravac na početku razgovora za SportSport.ba.

Image result for adnan mravac dresden

Novembar 2013. godine i danas Vam je u sjećanju.

"Bio je to mjesec u kojem sam odigrao posljednju utakmicu za Dynamo Dresden. Na utakmici protiv Erzgebirgea zadobio sam tešku povredu poslije koje su se javljali i simptomi moždanog udara, desna strana je skroz bila otkazala. Nisam gotovo mogao ni pričati, gubio sam ravnotežu, a pritom su bili slomljeni nos, zubi... Užas. Poslije toga se bilo teško vratiti u konkurenciju. Dolazile su ponude, ali ništa od toga nije bilo u skladu s mojim ambicijama, nije mi odgovaralo sa sportske i finansijske strane, tako da sam jednostavno prelomio da kažem dosta. Sve mi je bilo dozlogrdilo."

Kako ste proživljavali te prve dane u fudbalskoj mirovini?

"Na početku sam uživao. Prvi put sam bio u fazi života u kojoj nisam imao obaveze, nisam morao ustajati na vrijeme, niti paziti šta jedem. U suštini sam imao jednu cijelu slobodu da radim ono što mi je volja. Ali, tek poslije je došao osjećaj da mi nedostaje sve to. Nakon jedno šest mjeseci počeo sam misliti o treninzima, o onome što mi je nekada bila svakodnevnica i nije mi bilo lako. Trebalo je vremena da se stvari poslože na svoje mjesto."

Igrali ste u Norveškoj, Austriji, Belgiji, Njemačkoj. Jeste li zadovoljni onim što ste napravili?

"Gledajući s aspekta kada sam počinjao u Jedinstvu iz Bihaća i kada vidim šta sam sve ostvario, ne smijem da budem nezadovoljan. Ali, i kad malo bolje razmislim, mogao sam napraviti i puno više."

Image result for adnan mravac mattersburg

Na šta konkretno mislite?

"A bio sam prilično neozbiljan, te mladalačke 'mušice' su se javljale i nije mi bilo pomoći tad. Da danas mogu vratiti vrijeme, posvetio bih se maksimalno fudbalu, radio bih i na psihičkom planu, ali, eto, oni mlađi koji čitaju neka izvuku pouku. Ne želim sada da bude kriva slika, da bude da sam lumpovao svaki dan, no poslije utakmice volio sam da izađem, odem u provod, a kada ste u dimu cijelu noć, nema veze pijete li ili ne, to ne može izaći na dobro. Kada igrate na visokom nivou to se ne toleriše."

U kojem klubu Vam je bilo najljepše?

"Fudbalski gledano možda u Njemačkoj, tamo se jako prati fudbal. Stadioni su ispunjeni, interesovanje za fudbal veliko, a i sam Dynamo Dresden kao klub je bio popularan. Uživao sam baš. Ma, svugdje je bilo lijepo. Svaki klub i svaka zemlja imaju svoje čari, stekao sam mnoštvo prijatelja po svijetu i to mi je možda i najveće bogatstvo kada danas vratim film."

Postoji li žal za nečim, je li bilo kada ponuda iz Liga petice?

"Ostaje žal, naravno, što se nisam okušao u nekoj od najjačih liga. Privlačilo me je to, ne samo zbog finansija, nego i atraktivnih protivnika, igranja pred punim stadionom... Bio sam 2009. godine jako blizu da karijeru nastavim u Engleskoj. Želio me je Wolverhampton, boravio sam na pregovorima, trenirao s njima, ali nije bilo sreće na kraju da se to i realizuje. Nekako se sve odužilo, dani su prolazili, a kako se bližila sezona, nisam želio više da čekam i prihvatio sam sljedeću ponudu koja mi je došla. Put me je na kraju odveo u Belgiju, u Westerlo."

Kako gledate na period proveden u reprezentaciji?

"Gledam pozitivno, igrao sam svim srcem za svoju zemlju, baš patriotski. Ostvario sam uostalom ono o čemu sam i maštao kao dijete. Kada sam kao junior igrao u Jedinstvu, imao sam priliku da gledam A selekciju protiv Škotske i sve te zvijezde poput Hibića, Konjića... Divio sam im se i u sebi se pitao hoću li i ja jednog dana dočekati takvo nešto. Bilo je to prelijepo vrijeme, svaka utakmica, svako okupljanje... Postoje stvari i kojih se nerado prisjećam, nekih grešaka koje sam napravio i koje me prate, ali sve je to sastavni dio karijere jednog fudbalera."

Po čemu pamtite Miroslava Blaževića i Safeta Sušića? Možete li ih usporediti?

"Svaki selektor je imao svoj način rada. Blažević je kao što se zna više bio orijentisan na motivaciju, dok je Sušić malo drugačiji, tiši, dosta komunikativniji po meni. Sa svakim fudbalerom bi popričao na jedan fin i dostojanstven način, ako je bilo i problema, sve bi se mirno riješilo i na tome bi se završilo. Pamtim po dobrom obojicu i bilo mi je zadovoljstvo s njima sarađivati."

Ospravani ste, je li se bilo teško nositi s tim?

"Čovjek kada pogriješi, on sam to najbolje zna i najviše ga boli. Pratio sam, naravno, medije i svakakvih stvari čitao, ali time se i nisam mnogo zamarao. Nisu svi isti karakteri, neko misli ovako, neko onako... Najlakše je pisati, sakrivati se iza lažnih profila i praviti se selektor. Ja sam se trudio da na sve to reagujem kao profesionalac i budem bolji."


Image result for adnan mravac  dresden

Kako Vam se čini današnja reprezentacija BiH koju vodi Robert Prosinečki?

"Pratim svaku utakmicu, navijam... Dosta se toga promijenilo u posljednje vrijeme, veliki je broj novih fudbalera i potrebno je strpljenja kako bi to sve došlo na svoje mjesto. Ne može uvijek sve biti bajno, ako uzmemo u ozbir koliko se kod nas ulaže uopšte u sport, moramo biti ponosni na naše fudbalere i sportiste. Na dobrom smo putu, u igri je i dalje taj plasman na Evropsko prvenstvo i optimističan sam."

Na početku razgovora ste rekli da pokrećete fudbalsku školu. Kako je ideja došla?

"Već nekoliko godina sam o tome razmišljao. Sada se našao jedan partner koji bi zajedno sa mnom u tome bio, priča koju smo osmislili zvuči super i nadam se da ćemo imati uspjeha. U isto vrijeme se poklopilo da smo u Beču našli i dobar teren, tako da su se kockice sve posložile i maksimalno ambiciozno pristupamo tom projektu. Ja ću u tome više biti sporadično, jer nemoguće je isto vrijeme baviti se s više poslova, svako mora znati svoju ulogu", istakao je Mravac na kraju razgovora. 

Top Komentari

Bosnian King1
Legenda
8 1
RodjeniRA
Jedan od najlosijih igrača koji je ikada igrao za repku! Ne ponovilo se! Čak je i Svrsajevic bolji od ovog panja!!!
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi