Sve Ćirine dileme
Miroslav Blažević

Koga izvesti protiv Armenije

Sve Ćirine dileme

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević uoči subotnjeg susreta kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Južnoj Africi nalazi se u dilemi.

Tačnije, Ćiro se nalazi u barem dvije dileme. Prva je gol, odnosno ko će stajati na njemu. Dosadašnjeg prvog golmana Kenana Hasagića neće biti zbog povrede, a za mjesto u prvom timu konkurišu novajlije Nemanja Supić i Asmir Begović.

Supiću u prilog ide Belgija, odnosno dvomeč sa tom reprezentacijom i dvije velike pobjede naših Zmajeva, kojima smo došli na korak do osiguravanja baraža za odlazak na SP. Supić je brilijantno odradio debi u nacionalnom dresu Bosne i Hercegovine u Genku 28. marta ove godine, kada je BiH slavila veliku pobjedu rezultatom 4:2.

Međutim, Supić je od 24. jula ove godine bez kluba, nakon što je dobio otkaz u kiparskom Anorthosisu. To svakako predstavlja veliki problem za novog miljenika navijača BiH. Doduše, Supić je trenirao sa ekipom Željezničara na Grbavici, ali hoće li mu to biti dovoljno za stane među stative i u odlučujućim utakmicama, zna samo Miroslav Blažević.

Alternativa Supiću je mladi Trebinjac Asmir Begović, golman engleskog Portsmoutha. Begović je, u to nema nikakve sumnje, u velikoj prednosti nad Supićem što se tiče igranja utakmica. Povredom prvog golmana Portsmoutha, dugogodišnjeg golmana engleske reprezentacije, Davida Jamesa, novom članu bh. reprezentacije se donekle otvorio prostor na golu ovog engleskog premijerligaša. Begović je nedavno protiv Manchester Citya pružio jako dobru igru i pokazao zašto u Portsmouthu ozbiljno računaju na njega, s obzirom da je 39-godišnji James na zalasku karijere.

Begoviću u prilog ne ide neiskustvo. Supić je pod velikim pritiskom u Genku svoj debi odradio sjajno, a Blažević se pita može li isto tako u debiju odreagovati i Begović. Selektoru svakako nije lako.

Druga dilema za Blaževića je ko će na sredini terena zamijeniti glavnu pokretačku snagu reprezentacije Bosne i Hercegovine, lucidnog playmakera Zvjezdana Misimovića. Ovdje bi Ćiri odabir ipak trebao biti nešto lakši. Ako je suditi po kontrolnim utakmicama sa Iranom i Famosom, te trenutnoj formi u svom Lyonu, jedino logično rješenje za Misketovu zamjenu trebao bi biti Miralem Pjanić.

Pjanić je odlaskom Juninha na Gerlandu počeo pružati partije koje nagovjštavaju jednu veliku karijeru. Isto je tako bilo i u nacionalnom dresu u susretu protiv Irana, dok je sinoć u Hrasnici protiv Famosa bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu i sasvim je sigurno da zaslužuje šansu, pogotovo što u kombinacijama nema Semira Štilića, kojeg Ćiro svakako zaobilazi.

Supić ili Begović, Pjanić ili "neko treći", jedno je sigurno: Ćiru očekuje veliki posao, ali se za nadati da će superiskusni trener uspjeti posložiti kockice kako treba, te da će Zmajevi protiv Armenije, a potom i Turske (kada će se vratiti Misimović) uspjeti izboriti toliko željeni baraž, a onda ko zna...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti