Sve što će se desiti u Buenos Airesu narednih dana, tamo će i ostati
Posljednji put kada su Boca i River igrali u Copa Libertadoresu, utakmica je prekinuta zbog divljanja navijača domaćeg tima

Sutra veliki argentinski derbi

Sve što će se desiti u Buenos Airesu narednih dana, tamo će i ostati

Edmir Škorić

Vikend ispred nas donosi dosta dobrih utakmica, ali sve oči uprte su u Buenos Aires.

Nema sumnje da su utakmice Milan - Juventus, United- Liverpool, Real - Barcelona, Bayern - Borussia Dortmund, Monaco - PSG... daleko kvalitetnije nego li neki derbi u Južnoj Americi, ali ako nešto treba da poštujete i da marljivo iščekujete onda je to Superclasic Argentine. Boca Juniors i River Plate su dva najveća argentinska kluba i moglo bi se reći da se Buenos Aires, pa i kompletna Argentina dijele na Bocu i na River.

Dovoljno je samo da pogledate njihove kvartove u kojima su im smjšteni stadioni i shvatit ćete se zašto je to toliko veliki rivalitet i zašto je to posebna utakmica.

Legendarna Bombonera je u Boci, kvartu lučkih radnika, koja je okružena siromašnim kućama. Monumental, stadion Rivera, smješten je u Nunezi, kvartu višeg srednjeg sloga u kojem kuće čuvaju portiri, a na vrhovima grada nalaze se bazeni.

Dakle, Bocu više prate siromašni, River oni bogatiji i zato im je nadimak Los Milionarios (Milioneri). Naravno, to pravilo nije uvijek važeće, pošto ima navijača koji su bogati i navijaju za River i obrnuto, da ne bude zabune.

No, jedno je sigurno, na dan kada se igra Boca - River, Argentina je na nogama. Buenos Aires taj dan ne radi, skoro sve je zatvoreno, a policijske snage znaju da neće oka sklopiti pokušavajući da zaustave huligane s jedne i druge strane.

Ono što je posebno zanimljivo za duele ovih slavnih timova, starije gospođe možete da vidite kako u javnim prijevozima nose dresove klubova, navijaju s navijačima i čak po potrebi provociraju one koji su drugačijeg opredjeljenja.

Odavno vlada i to pravilo da gostujući navijači ne smiju doći na stadion, pošto bi, nažalost ovo nije samo fraza - bilo i mrtvih.

Ovaj put derbiji imaju posebnu težinu. Igraju se dva meča velikog finala Copa Libertadoresa, a prvi već sutra navečer na Bomboneri. Dva najveća argentinska kluba u finalu južnoameričke Lige prvaka, pa da li ste svjesni šta to znači?

River je izbacio Gremio nakon velikog preokreta u revanšu u Belo Horizonteu, Boca je bila bolja od Palmeirasa i desilo se ono čega se pribojavao i sam predsjednik Argentine. Sve što se desi narednih dana u Buenos Airesu, ostaje u Buenos Airesu.

Naš izbor za ovaj vikend je definitivno duel Boce i Rivera, ali naraavno da će se naći vremena i za njemački derbi Borussia D. - Bayern, engleski Manchester City - United, pa i za duele Milana i Juventusa, te Monaca i PSG-a u Francuskoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi