"Sve što želim je da pobijedimo"
Fuad Muzurović

Popularni Dajdža za SportSport.ba

"Sve što želim je da pobijedimo"

Edmir Škorić

Reprezentacija Bosne i Hercegovine svoju je prvu službenu utakmicu odigrala 30. decembra 1995. godine protiv Albanije u Tirani. Tada je selektorsku dužnost obnašao Fuad Muzurović, koji je za SportSport.ba govorio o večerašnjoj utakmici.

Tada je popularni "dajdža Fuko" sakupljao igrače u putu, koji su dolazili sa raznih destinacija: avionima, autostopom, autobusima, automobilima. No, to je već jedna posebna priča. Zapravo, tako je sve i počelo.

"Žao mi je što me niko nije ranije nazvao, jer ipak sam ja sjedio na klupi ove reprezentacije kada je bila u svojim začecima. Malo mi je krivo što ste me ovako kasno pozvali, što me se niko nije ranije sjetio", započeo je Muzurović naš telefonski razgovor.

"Nemojte tražiti od mene da upoređujem današnju generaciju i onu koju sam ja imao. Ono što smo ja i moji igrači prošli tada je teško i opisati. Može se o tome napisati knjiga i knjiga".

Tada je naša selekcija u Tirani, rezultatom 2:0, poražena od Albanije. Može li to ova nova generacija osvetiti sutra na Qemal Stala stadionu?

"Želim samo da naša reprezentacija ostvari pobjedu sutra. Albanija već duže vrijeme nije poražena, ja mislim da ih je zadnji put pobijedio Portugal, što dovoljno govori o kvaliteti te selekcije", ističe Muzurović, te dodaje:

"Ima još puno da se igra u ovim kvalifikacijama, ali osnovno je da u Tirani pobijedimo. To Safet (selektor) zna i uvjeren sam da će znati izabrati prave igrače i pravi sistem za ovu utakmicu".

Koje je, u ovom trenutku, naše najjače oružje pred ovu izuzetno važnu utakmicu protiv jedne, kao što ste i sami kazali, tvrde selekcije?


"Svako na svoj način će doprinijeti u utakmici. Neki igrači nisu u pravoj formi. Rahimić ne igra standardno, Misimović je tek došao u Galatasaray, Medunjanin također u izraelski Maccabi. Vidim da i selektor nešto razmišlja o tome da krene sa Pjanićem i Medunjaninom, sa Mravcem umjesto Nadarevića... No, optimističan sam i mislim da će sve ovo na kraju izaći dobro".

Koliko poznajete igrački kadar kojeg na raspolaganju ima albanski selektor Josip Kuže, odnosno njegov pomoćnik Džemal Mustedanagić koji će sutra voditi utakmicu?

"Imao sam ih priliku gledati protiv Rumuna gdje su odigrali dobro i na kraju zasluženo uzeli jedan bod. Mislim da imaju kvalitetnu ekipu i da su na dobrom putu".

Sigurno ste čuli da je njihov selektor Josip Kuže nedavno imao manji moždani udar, te sutra neće sjediti na klupi našeg protivnika?


"Zaista mi je žao zbog onoga što se dogodilo Kužeu i ja mu od srca želim brz oporavak. Želim puno sreće i njemu i njegovom pomoćniku, ali ne sutra".

Fuad Muzurović je od 1995. do 1998. godine vodio bh. reprezentaciju, a po drugi put je kormilo preuzeo prije četiri godine. Ranije je trenirao i FK Sarajevo, FK Priština, turski Adana Demirspor, kao i japanski Cerezo Osaka, te katarski Al Arabi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.