Svi gledaju Zlatana
Foto: EPA

Ibrahimović predvodi Švedsku

Svi gledaju Zlatana

Midhat Šljivak

Reprezentacija Zlatana Ibrahimovića...

Zlatan je glavna zvijezda selekcije Švedske i cjelokupna priča u ovoj reprezentaciji vrti se oko njegovog imena.

Ipak, iako je Ibrahimović jedan od najboljih igrača svijeta, pitanje je koliko on može sam napraviti na EP. Zlatan može riješiti poneku utakmicu sasvim sam, ali za nešto više treba veći kvalitet saigrača.

Švedska osim Ibrahimovića nema igrača koji može napraviti razliku na terenu i biće im jako teško da naprave veliki rezultat.

Selektor Erik Hamren je uglavnom pozvao očekivana imena za ovo takmičenje, a jedino je s popisa izostavio napadača Sunderlanda Olu Toivonena. 

Popis:

Golmani: Andreas Isaksson (Kasimpasa), Robin Olsen (Kopenhagen), Patrik Carlgren (AIK).

Odbrana: Mikael Lustig (Celtic), Erik Johansson (Kopenhagen), Andreas Granqvist (Krasnodar), Martin Olsson (Norwich), Pontus Jansson (Torino), Victor Lindelof (Benfica), Ludwig Augustinsson (Kopenhagen).

Vezni red: Emil Forsberg (RB Leipzig), Sebastian Larsson (Sunerland), Albin Ekdal (HSV), Kim Kallstrom (Grasshoppers), Oscar Hiljemark (Palermo), Pontus Wernbloom (CSKA), Oscar Lewicki (Malmo), Jimmy Durmaz (Olympiacos), Erkan Zengin (Trabzonspor).

Napad: Zlatan Ibrahimović (PSG), Marcus Berg (Panathinaikos), Emir Kujović (Norrkoping), John Guidetti (Celta).

Igrač u fokusu: Zlatan Ibrahimović (PSG)

Kapiten, najbolji igrač, apsolutna svjetska zvijezda Zlatan Ibrahimović, glavna je uzdanica Švedske. Čovjek koji sasvim sam može riješiti utakmicu i koji bi ovoj selekciji vjerovatno mogao donijeti prolaz u narednu fazu takmičenja. 

Odigrao je ukupno 112 utakmica za nacionalni tim, čiji je i najbolji strijelac sa 62 pogotka. 

Statistika:

Nastupi na EP: 5

Najbolji rezultat: Polufinale (1992)

Najviše nastupa: Anders Svensson (148)

Najbolji strijelac: Zlatan Ibrahimović (62)

Raspored na EP: 

13. juni - Irska

17. juni - Italija

22. juni - Belgija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi