Svi pozivaju na fer i korektno navijanje
Policija je često imala puno posla u Mostaru

Policija je spremna odgovoriti po zakonu

Svi pozivaju na fer i korektno navijanje

M. Maksimović

Nakon dvije odgode, večeras je definitivno na programu zaostala utakmica prvog kola Premijerlige BiH u kojem se sastaju Zrinjski i Velež.  To je utakmica koja privlači veliku pažnju ljubitelja fudbala u BiH.

Od prvog susreta odigranog prije deset godina, do danas ove utakmice su nosile predznak visokog rizika, a nemali broj puta su prekidane zbog nereda navijača, koji su se često znali obračunavati na ulicama prije i poslije utakmice.

Upravo zbog toga je često sama organizacija utakmice u prvom planu. Tako je i ovaj put. Održano je nekoliko sastanaka, između ostalog za istim stolom su se našli predstavnici klubova, policija, gradonačelnik Ljubo Bešlić, dok je sastanak inicirao Sportski savez Mostara. Zajednički zaključak svih prisutnih je da utakmice ova dva mostarska kluba moraju biti istinski praznik sporta koji će privlačiti veliki broj gledatelja radi sporta i zabave, a ne poligon pojedincima za ispoljavanje njihovih osobnih frustracija i širenje negativne slike o gradu Mostaru.

Istovremeno iz MUP-a HNK poručuju kako će policija dijelovati na osnovu Zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima u HNK. Tako bi prema najavama policija trebala spriječiti dolazak na stadion osobama koje su u vidljivo alkoholoziranom stanju i ako svojim ponašanjem ukazuju da bi mogli remetiti javni red i mir.

Također navedeno je i kako se neće dozvoliti unošenje sredstava kojima se mogu nanijeti povrede, kao i transparenata ili pamfleta uvrjedljivog sadržaja kojima se poziva na rasnu, vjersku, spolnu ili bilo koju drugu netrpeljivost. Kao što je to uobičajno, u Mostar će stići veliki broj policajaca iz ostalih Kantona, dok je kako se bliži sama utakmica sve izvjesnije da navijača Veleža neće biti pod Bijelim brijegom. Još od kraja prošle sezone, pripadnici Red Armyja su se odlučili na bojkot utakmica nezadovoljni stanjem u klubu, pa tako ni danas neće biti organizovanog odlaska na derbi.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.