Švicarcima bod na Wembleyju, Rusi sigurni

Švicarcima bod na Wembleyju, Rusi sigurni

E. Škorić

Danas je na programu devet utakmica kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine. Završene su dvije. Rusija je bez većih problema savladala Armeniju, dok je Engleska razočarala svoje navijače, remiziravši 2:2 sa Švicarskom.

Rusija je s 3:1 savladala Armeniju i zadržala lidersku poziciju sa 13 osvojenih bodova. Hat-trick za domaći sastav postigao je Tottenhamov napadač Roman Pavljučenko, dok je jedini gol za goste, iako je on doveo Armeniju u vodstvo, postigao je Pizzelli u 25. minuti.

Na londonskom stadionu Wembley Engleska je ugostila Švicarsku i na kraju uz dosta poteškoća uspjela spasiti bod. Švicarci su, pomalo neočekivano, stekli dvostruku prednost u prvih 35. minuta. Tranquillo Barnetta, nogometaš Bayera iz Leverkusena, postigao je dva pomalo čudna pogotka.

Prvo je u 32. minuti iz slobodnog udarca matirao Joea Harta, a samo tri minute kasnije, ponovo iz prekida, povisio na 2:0. Kod drugog pogotka, Barnetta je izveo slobodni udarac iskosa s lijeve strane, a loše postavljeni Hart nije uspio zaustaviti loptu koja je ušla na prvu stativu.

Nekoliko minuta kasnije, Johan Djourou je skrivio penal, a Frank Lampard je bio siguran strijelac sa 11 metara za smanjenje neugodne prednosti Švicaraca. Konačnih 2:2 postavio je Ashley Young u 51. minuti. Leighton Baines je centrirao sa lijeve strane, ofanzivac Aston Ville sjajno primirio loptu i onda je poslao iza leđa Diega Benaglija.

Grupa B:
Rusija - Armenija 3:1 (Pavljučenko 26, 59, 73/ Pizzelli 25)
Makedonija - Irska (kasnije)
Slovačka - Andora (kasnije)

Grupa G:
Engleska - Švicarska 2:2 (Lampard 37 - 11m, Young 51/ Barnetta 32, 35)
Crna Gora - Bugarska (kasnije)





NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.