Tamo gdje su gosti prijatelji: Kafe preko glave, sporta nikad

Međugorju s ljubavlju

Tamo gdje su gosti prijatelji: Kafe preko glave, sporta nikad

A. Beganović

Nova godina, januar i odbrojavanje do početka priprema bh. premijerligaša za drugi dio sezone. Za fudbalere vjerovatno i najgori period u godini, a za novinare s druge strane vrijeme koje se čeka s mnogo nestrpljenja.

Početak priprema znači i početak planiranja putovanja. Telefon u rukama, okreću se brojevi, traže informacije gdje i kada će koji klub "brusiti formu" za nastavak premijerligaških uzbuđenja. Uglavnom su tri destinacije u opticaju, Međugorje, Jadran i Turska. 

Napokon je stigla i nedjelja, vrijeme za polazak u Međugorje i obnavljanje prijateljstava sa uvijek rado viđenim ljudima iz ovog mjesta. Pogotovo iz tamošnjeg raja za sportiste, Sport Centra. Niko i Ivica Dodig, u ovom malom hercegovačkom mjestu napravili su nešto što se rijetko viđa na ovim prostorima i na čemu im mogu pozavidjeti mnogi.

Zrinjski je otvorio sezonu, stigao je i Željezničar na nekoliko dana, pa zatim GOŠK, a očekuje se i dolazak Maribora, Sloge Simin Han... Izostali su neki stalni gosti iz Hrvatske, jer je politika hrvatske vlade što više trošiti kod kuće.

Caffe Sport Centar - odmor za dušu

Pratiti pripreme je zahtjevan posao. Od jutra ste u pogonu, no dolazak u Međugorje je i odmor za dušu. I kao što svako mjesto ima svoju kultnu sportsku kafanu gdje je sport na meniju od jutra do sutra, tako i Međugorje ima taj svoj kutak u kojem je sve osim sporta strogo zabranjena tema. Caffe bar Sport Centar u već spomenutom raju za sportiste okrepljuje, a kafana ko kafana, šmek joj ne daje enterijer nego ljudi.

"Vidiš Žareta, svako jutro je tu. Kada su ljudi u Međugorju pravili motele i apartmane za sve veći broj turista, on je pravio teniski teren. Tu su krenuli Dodig i Čilić", govori konobar Tomo koji je već godinama zajedno sa svojim radnim kolegom Ivanom neprikosnoveni autoritet ove kafane.

Tomo je vatreni navijač Zrinjskog, a Ivan Želje. U imeniku Ivanovog mobilnog aparata "mali milion" brojeva fudbalera Željezničara, što onih koji danas brane plave boje, što onih koji su radili to u prošlosti. "Gura" Ivan neke zaboravljene asove Plavih, "napada" nas što ih nema na portalu, ali to radi na neki svoj način pa se ne možete ni naljuti.

Nakon Žareta, koji "otvara" kafanu dolazi standardna ekipa. Niko i Ivica su svako jutru na svom mjestu, komentarišu utakmice Evropskog prvenstva u rukometu, priča se o Danki Šulenti koji sa Zrinjskim pravi "čudo", diskutuje o pojačanjima premijerligaških klubova. Ivica je veliki poznavatelj prilika u bh. fudbalu, nema fudbalera gdje god da igra, a da ga Ivica ne poznaje. Iz Čitluka gdje se priprema Sarajevo, navrati i šef stručnog štaba bordo ekipe Husref Musemić. Zna Husref gdje je opuštajuće društvo i gdje napuniti baterije uoči novih izazova.

Predrag Jurić - dobri duh Sport Centra

A, Predrag Jurić, nekadašnji as mostarskih Rođenih, posebna je priča. Nema dana, a da Jurić ne navrati. Kada je on u kafani, zabava je zagarantovana. Čovjek koji je igrajući za Burgos postigao dva pogotka Realu, veliki je prijatelj sa Nikom i Ivicom, a slušajući ga može se zaključiti da je velika šteta što i danas nije u fudbalu.

Jura, kako mu tepaju prijatelji, veliki je ljubitelj poslastica. Niko to ima na umu, pa kada je na poslovnim putovanjima, iz Sarajeva mu uvijek donese "brdo" tulumbi. Veliki je to događaj, Jura im se obraduje kao svojevremeno novim kopačkama.

I tako je iz dana u dan u Caffe baru Sport Centar. Tamo gdje je svaki gost ujedno i prijatelj, gdje i šank i stolovi pričaju svoje priče. Osam dana je prošlo, vrijeme je za povratak. No, za desetak dana ponovo smo u Međugorju, pa rastanak i nije toliko "bolan". 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi