Teoretski moguće, ali u praksi...

Slonovi priželjkuju čudo

Teoretski moguće, ali u praksi...

Edmir Škorić

Obala Slonovače teoretski ima šanse da se plasira u osminu finala, no u praksi je to već malo teže. Izabranici Sven-Goran Erikssona trebaju sustići 9 golova zaostatka za Portugalom, slaviti nad Sjevernom Korejom uz poraz Portugala od Brazila.

Portugalu je dovoljan samo jedan bod u duelu sa Brazilom kako bi riješio sve dileme i plasirao se u osminu finala. No, iz Obale Slonovače priželjkuje pobjedu Brazila, te se, vjerovali ili ne, nadaju pobjedi nad Sjevernom Korejom od devet golova razlike!?

Ipak, ako se uzme u obzir predstava Sjevernokorejaca u drugom kolu protiv Portugala, onda su čuda zaista i moguća. Od prve minute će u vrhu napada zaigrati napapdač Chelseaja Didier Drogba, koji je samo jedanaest dana prije početka SP-a slomio desnu ruku.

"Dobro je imati Didier Drogbu u sastavu, pa čak i ako nije stoposto spreman", kazao je selektor Slonova Sven-Goran Eriksson.

Švedski stručnjak nije siguran što očekivati od Sjeverne Koreje, koja je u prvom kolu namučila peterostruke svjetske prvake, a u drugom... Dobro, to već svi znate.

"Bili su izuzetno dobro organizirani protiv Brazila, kao i u 45 minuta utakmice s Portugalom, a onda stvarno ne znam što se dogodilo. Ne znam da li je razlog bio umor ili promjena taktike, zaista ne znam. Nisam siguran što nas to očekuje, ali volio bih večeras vidjeti onaj tim kao protiv Brazila - borben i rastrčan", ističe Eriksson.

Nekadašnji selektor Engleske ističe kako će njegovi izabranici napraviti sve što je u njihovoj moći, ali priznaje da je teško očekivati da slave pobjedu od osam ili devet golova razlike, koliko je potrebno Slonovima za prolaz dalje.

"Ne mogu izaći i reći svojim igračima da 'idu na rezultat od osam ili devet golova', jer to zaista nije realno. Pokušat ćemo, naravno. Ako već moramo otići, onda to želimo uraditi podignutih glava."

Eriksson je kormilo Slonova preuzeo tek prije tri mjeseac i vjeruje da mu je potrebno više vremena za neki uspjeh sa reprezentacijom.

"Volio bih da sam imao nekoliko godina za upoznavanje igrača. Igrači su sve bolji i bolji, tako da je zaista šteta ako će ovo biti naša zadnja utakmica".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.