Teški ispiti za Wolfsburg i Hoffenheim

Najava 26. kola Bundeslige

Teški ispiti za Wolfsburg i Hoffenheim

Edmir Škorić

26. kolo njemačke Bundeslige na rasporedu je ovog vikenda, a startat će večerašnjim derbi susretom Schalkea i Stuttgarta u Gelsenkirchenu.

Schalke i Stuttgart igraju veoma dobro u posljednje vrijeme, te s pravom i Felix Magath i Christian Gross najavljuju pobjedu svoje ekipe. Ipak, ona je u ovom trenutku dosta potrebnija domaćoj ekipi, koja je drugoplasirana, sa samo dva boda zaostatka za vodećim Bayernom iz Minhena. Trener Schalkea Felix Magath, čojvek koji je prošle sezone odveo Wolfsburg do naslova prvaka Njemačke, svjestan je snage popularnih Švaba, ali ističe da želi "puni plijen" iz večerašnjeg dvoboja.

Magath i Gross žele pobjedu

"Nemoguće je predvidjeti gdje ćemo završiti sezonu dok ne završimo utakmice protiv Stuttgarta, HSV-a, Bayerna i Bayera. Želimo večeras pobijediti kako bi učvrstili našu poziciju. Nismo još ništa postigli, a morat ćemo naporno raditi kako bi igrali u Europi naredne sezone. No, sada smo fokusirani na večerašnju utakmicu i protivnika ne treba podcijeniti", kazao je Magath.

"Stuttgart je izvanredan od kako su dobili novog trenera, i ne samo u ligi, već i u Ligi prvaka. Pod palicom Grossa su puno bolja momčad. Kompaknta su momčad i također brzo igraju od odbrane do napada. Sve u svemu, Stuttgart trenutno igra dobar nogomet", dodaje Magath.

"Veliki je ovo izazov za nas. Moj cilj je uvijek pobijediti, ali protiv Schalkea ćemo morati biti prisebniji nego što smo bili u Bremenu. I u odbrani i u napadu. Svakako smo dobro pripremljeni i želimo na terenu pokazati sve ono što smo tokom sedmice radili na treninzima", kazao je Gross, koji večeras ne može računati na odbrambenog igrača Matthieu Delpierrea, koji je suspendiran.

Teško gostovanje za Vukove

Wolfsburg će sutra gostovati kod Borussie M'gladbach, nakon što su izborili dobar rezultat u prvom susretu osmine finala Europa lige. Podsjetimo, jučer su Vukovi u Kazanu na veoma teškom terenu odigrali 1:1 protiv tvrdog Rubina, a jedini gol za njemačkog predstavnika postigao je bh. reprezentativac Zvjezdan Misimović. On bi trebao biti u startnoj postavi protiv Borussie, baš kao i Edin Džeko, koji je u susretu protiv Rubina dobio nezgodan udarac u glavu.

Od odlaska Armina Veha, Vukovi igraju preporođeno i to imaju priliku pokazati na veoma nezgodnom gostovanju kod dvanaestoplasiranog kluba Bundeslige. U prošlom kolu Wolfsburg je lako došao do pobjede na svom terenu protiv Bochuma (4:1), kada je dva gola postigao i naš reprezentativni napadač, Edin Džeko. Borussia je, pak, izgubila sa 3:0 na gostovanju kod istoimenog protivnika u Dortmundu. Vukovi su nanizali tri pobjede u prvenstvu, a sve je krenulo pobjedom protiv Schalkea, zatim Hannovera te, kao što smo kazali, protiv Bochuma u prošlom kolu. Osim toga, jako dobro im ide i u Europa ligi, gdje su nadomak četvrtfinala.

Lider na iskušenju

Lidera Bayerna očekuje lagan posao, bar ako je suditi po trenutnom plasmanu ekipa na tabeli. Naime, na Allianz Areni će Bavarci ugostiti poslednjeplasirani Freiburg, koji ima sreće što Hertha još uvijek igra loše, odnosno prosipa bodove. Louis van Gaalova momčad je pod euforijom nakon plasmana u četvrtfinale Lige prvaka, unatoč porazu u Firenci od Fiorentine (3:2).

Bayernovom kiksu se nadaju i Schalke i Bayer, ali je zaista sve osim pobjede domaćih ogromno iznenađenje. U prošlom je kolu Bayern prosuo dva važna boda na gostovanju u Koelnu (1:1), dok je slabašnog Freiburga porazio Hannover na njihovom terenu.

Važna utakmica za donji dio tabele igra se u glavnom njemačkom gradu, Berlinu. Hertha, koja iz 25 odigranih susreta ima (samo) petnaest bodova, dočekuje Nurnberg, koji je na rubu opasne zone, sa bodom više od Hannovera, koji bi, po ovakvom plasmanu na kraju, igrao dodatne utakmice za ostanak u Bundesligi. Za sada su Hertha i Freiburg najugroženiji. Uglavnom, izvjesno je da će se Hertha, Freiburg, Hannover i Nurnberg boriti za opstanak.

Optimizam u Berlinu, u nedjelju spektakli

No, optimisti su u Berlinu, budući da Hertha igra dosta bolje u posljednje vrijeme, posebno u drugom dijelu sezone. U prošlom kolu su teško poraženi kod HSV-a, a Nurnberg se pokazao kao pravi bundesligaš, savladavši Bayer iz Leverkusena sa 3:2, a vodili su čak sa 3:0. U prvom dijelu sezone Nurnberg je Herthu "nadigrao" rezultatom 3:0. Dožive li poraz, Berlincima bi to bio treći uzastopni, nakon što su izgubili od Hoffenheima i HSV-a, a ispali su i iz Europa lige od Benfice.

Velike utakmice na rasporedu su u nedjelju. Tada će Hoffenheim ugostiti Werdera, a trećeplasirani Bayer četvrtoplasiranog HSV-a. Hoffenheim je prošlu sezonu slovio za jednu od najboljih njemačkih ekipa, no ove sezone to dosta drugačije izgleda. Jedva spapaju kraj s krajem, te su kroz čitavu sezonu u sredini tabele. No, njihova forma se, također, znatno popravila u posljednje vrijeme, mada su u prošlom kolu poraženi na svom terenu od Mainza.

U goste im dolazi Werder. Gostima iz Bremena je svaki bod važan u borbi za jedno od dva mjesta koja vode u Europa ligu naredne sezone. Werder ima 39 bodova, a na četvrtom i petom mjestu su HSV i Borussia Dortmund sa 43, odnosno 42 boda. Stoga, teško će i ovaj put biti Hoffenheimu, za kojeg bi trebali ponovo igrati bh. reprezentativci Sejad Salihović i Vedad Ibišević.

Werder je svoj prvi susret osmine finala Europa lige odigrao jučer protiv Valencije na Mestalli i izborio velikih 1:1 pred uzvrat. Sigurno da im je nekim dijelom i to natjecanje još uvijek važno, pa će puno mislima biti i na tom uzvratnom susretu.

Pravi spektakl očekuje se u Leverkusenu, gdje će Bayer ugostiti HSV. Apotekari igraju odlično, predvođeni golgeterom Kisslingom te mladim posuđenim Toni Krossom, prvim asistentom lige. Trenutno zaostaju tri boda za Bayernom te jedan za Schalkeom i dakako su još uvijek u igir za najbolji plasman na kraju sezone. HSV će pokušati učvrstiti tu četvrtu poziciju, mada je i njihov cilj doći do trećeg mjesta i plasmana u najelitnije klubsko takmičenje. Pobjeda nad Bayerom bi bila pravi podsticaj za taj uspjeh.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.