Teško protiv Platinija i Eusebija
Hoćemo li gledati Ronalda u Zenici, znat ćemo u ponedjeljak.

Mogući protivnici BiH u baražu

Teško protiv Platinija i Eusebija

U ponedjeljak će biti poznato ko je protivnik naše reprezentacije u baražu za odlazak na SP u Južnu Afriku naredne godine, a kandidati su Francuska, Portugal, Rusija i Grčka. Koga god da nam žrijeb donese, biće jako teško, ali ne i nemoguće.

FIFA je odlučila da žrijeb za baraž bude poludirigovan, tako da će naša reprezentacija za protivnika dobiti neku jaku selekciju. Portugal, Francuska, Rusija ili Grčka su reprezentacije koje su mogući protivnici Ćirinih izabranika, a koga god dobijemo, jedno je sigurno, neće biti lako.

Francuska

Francuska se po imenu čini nekako najjačim i najtežim protivnikom, ali ako uzmemo njihovu formu i rezultate u posljednje vrijeme nekako se čini da je njihov najjači igrač trenutno, Michel Platini. Predsjednik UEFA-e će učiniti sve da se njegova reprezentacija nađe na SP, tako da nijedna od reprezentacija, Ukrajina, Irska i Slovenija, ne bi željele za protivnika Francuze.

Igra Francuske nije ništa posebno, i da nije Platinija, nekako bi se možda i najlakše igralo protiv Francuza. Njihov igrački kadar je sigurno jak, ali selektor Domenech je stručnjak za pravljenje igrača, ali ne i rezultata. Da kojim slučajem ovu reprezentaciju, u kojoj su takvi igrači kao što su Benzema, Anelka, Ribery, Abidal ili Evra, s klupe vodi naprimjer Aime Jacquet ili Roger Lemere, to bi bila reprezentacija za velike stvari, a ovako se moraju mučiti i s takvim protivnicima kao što su Litvanija ili Farska Ostrva.

Portugal

Drugi veliki protivnik koji bi mogao zapasti našoj reprezentaciji je Portugal. Sa scene je sišlo nekoliko starijih igrača poput Figa, Coste, Baie i drugih, a glavna zvijezda postao je Cristiano Ronaldo. Sve se vrti oko najskupljeg igrača današnjice, a ni ostali Portugalci nisu nepoznanica.

Portugal je dugo godina igrao najljepši nogomet, ali rezultat je redovito izostajao. Vremena su se promijenila, sada Portugalci igraju nešto tvrđi nogomet, ali su rezultati na posljednjim velikim takmičenjima zadovoljavajući. Na posljednja tri evropska prvenstva su završili među četiri najbolje, a to su isto uradili i na SP u Njemačkoj prije tri godine. Ovaj put im se omaklo nekoliko neplaniranih kikseva, tako da će SP tražiti tek kroz baraž, ali to ne umanjuje njihovu vrijednost.

Ronaldo, Simao, Nani, Pepe, Miguel, Gomes, Quaresma i ostali su velike zvijezde evropskog nogometa, tako da ne bi nimalo valjalo ukoliko nam kuglice dodijele Portugalce, a ne treba zaboraviti ni ono što smo naveli za Francuze. I Portugal ima svog jakog aduta, ukoliko bi slučajno zapelo da se pobrine za sudce. Eusebio je jedan od najutjecajnijih ljudi u svjetskom nogometu. Uz Platinija, Pelea i Beckenbauera, najutjecajniji bez ikakve sumnje.

Rusija


Rusija je u ovom trenutku, barem prema mišljenju potpisnika ovih redova, najjača reprezentacija među potencijalnim našim protivnicima. Imaju ono što drugi nemaju, najboljeg selektora, Guusa Hiddinka. Holanđanin je za kratko vrijeme podigao na noge cjelokupan ruski nogomet, a dokaz ove teze je prošlogodišnji uspjeh na EP.

Igra Rusije bila je, uz špansku, najljepša na evropskom prvenstvu. To se nije mnogo promijenilo ni danas. Andrej Aršavin ili Jurij Žirkov, igrači su najveće klase, a odbrana Rusije čini se neprobojnom s braćom Berezutskij na čelu, te odličnim Ignaševičem.

Ono, što ne treba zaboraviti je i činjenica da će za mjesec dana kada se bude igrala utakmica, u Moskvi biti temperatura ispod nule, i da će stadion biti pod ledom, što sigurno ne odgovara našim igračima. Mnogi timovi su padali u takvim uslovima, tako da bi najbolje bilo izbjeći Ruse, ako je ikako moguće.

Grčka

Na kraju dolazimo do zaključka da bi najbolje bilo da nam se sreća u ponedjeljak nasmiješi i podari Grčku. Grčka nije loša, naprotiv, ali ako mora biti zlo daj onda ono najmanje. Otto Rehagel je napravio čudo s grčkom reprezentacijom, a navijači koji prave takvu atmosferu, biće veliki adut Grka. Uvijek su bili.

Gekas, Amanatidis i ostali nisu neka imena, ali su kao kolektiv izuzetno moćni. Rehagel je napravio takvu reprezentaciju u kojoj se u svakom trenutku zna šta ko radi, ali nisu nepobjedivi. Ako ih izvučemo, naš napad bi mogao da odigra ključnu ulogu u tom duelu.

Odbrana grčke reprezentacije je više stara, nego iskusna, tako da bi brzi prodori Džeke i Ibiševića mogli zadati dosta problema Rehagelovim izabranicima. Tu je i golman Nikopolidis, koji je u 40-toj godini sklon pravljenju grešaka, koje mogu u crno zaviti njegovu reprezentaciju.

Jednostavno, ne zna se ko je gori i teži protivnik, ali ipak se Grčka čini nekako najlakšim rivalom. Ronaldo ima mnogo problema s povredama i ako on ne bude igrao, možda bi se moglo igrati i protiv Portugalaca, a Ruse bi trebalo izbjeći po svaku cijenu. Francuska je reprezentacija koja nije u nekoj posebnoj formi, ali s igračima koje imaju nikad ne znate kad mogu proigrati. Biće jako teško, ali vjerujmo u Ćirine izabranike, koji nadamo se nikad više neće pokazati igru kakvu su protiv Španije u drugom poluvremenu, osim posljednje dvije minute.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.