Tim prvog kola AKN
Golman Gabona našao se u timu kola

Afrički Kup Nacija

Tim prvog kola AKN

Odigrane su sve utakmice prvog kola po grupama na Afričkom kupu nacija. Iako se očekivalo vrlo uzbudljivo i neizvjesno takmičenje, čini se kako niko nije mogao predpostaviti ovoliki broj iznenađujućih rezultata.

Ugledni nogometni portal Goal.com je sastavio tim prvog kola u kome su naravno mjesto našli većinom igrači iz tzv. Malih reprezentacija, uglavnom nepoznati igrači. Jedna od rjetkih imena koja su opravdala svoju reputaciju u prvom kolu su Seydou Keita i Chinedu Obasi.

Najbolji golman prvog kola zasluženo je Didier Ovono koji je najzaslužniji što je njegov Gabon slavio pobjedu protiv velikog favorita Kameruna. Ovono je svojim intervencijama do ludila dovodio napadače Kameruna koji mu nisu uspjeli zatresti mrežu.

Bočni igrači su Elvis Kafoteka i Saidou Panadetiguiri. Kafoteka je bio najbolji igrač Malawija u pobjedi nad Alžirom 3:0. Svojim prodorima po desnoj strani izluđivao je Alžirce, dok je Saidou u dresu Burkine Faso zaustavio sve prodore igrača Obale Slonovače.

Na štoperskim pozicijama su Wael Gomaa i Mamadou Tall. Veteran Egipta Gomaa je odigrao odličnu utakmicu u kojoj je pokazao da još uvijek može igrati bez obzira na svoje godine, dok je Tall imao najteži zadatak od svih štopera u prvom kolu. Branič Burkine morao se boriti s Drogbom i Koneom, a to j euspješno odradio.

U veznom redu su dvije provjerene igračke klase, Seydou Keita i Ahmed Hassan, te dva igrača koji tek treba da dokažu svoj kvalitet, Gilberto i Felix Katongo. Keita je s dva gola spasio Mali poraza od Angole na startu prvenstva, dok je Hassan bio nositelj egipatske igre.  Gilberto je igrač oko koga se vrti igra Angole, dok je Katongo u dresu Zambije bio prvo ime utakmice protiv Tunisa.

Napadački tandem čine Chinedu Obasi i Flavio. Napadač Hoffenheima nije bio najavljen u početnoj postavi Nigerije, ali ga je selektor pred sam početak utakmice gurnuo u vatru. U lošoj igri Nigerije Obasi je bio jedina svjetla tačka, dok je veteran Flavio s dva gola pridonio remiju Angole.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.