Velika zvijezda sada prodaje usisivače: Toliko je mrzio igrati za jedan klub da se odrekao bogatstva

Od fudbala se oprostio u 28. godini

Velika zvijezda sada prodaje usisivače: Toliko je mrzio igrati za jedan klub da se odrekao bogatstva

Admin Čaušević

Zbogom fudbalu je rekao u najboljim godinama. Svojevremeno je bio igarč svjetske klase. Osvajao je evropske trofeje i odlično igrao za reprezentaciju, bio je i ozbiljan kandidat za Zlatnu loptu.

Tomas Brolin(52) je bio jedan od najpopularnijih fudbalskih likova sredinom 90-ih. Kada je 1995. godine stigao u Leeds United, švedski je napadač imao status prave superzvijezde, a čak je do te godine bio i najskuplji strani igrač kojeg je ikada kupio neki engleski klub. U to vrijeme plaćen je ogromnih 4.5 miliona funti.

S njim u timu Leeds je izgledao kao pretendent za naslov, ali Brolin je imao problema s povredam i težinom te su ga čak navijači poslije proglasili najlošijim igračem u historiji kluba.

Bio je to veliki korak nazad u odnosu na prethodnu godinu jer Brolin je bio četvrti na popisu kandidata za Ballon d'Or nakon što je pomogao Švedskoj da završi na četvrtom mjestu na Mundijalu 1994. godine. Ukupno je za reprezentaciju odigrao 47 utakmica i postigao 27 golova.

The brilliance of Tomas Brolin: a superstar beyond his failures

Period od 1990. do 1995. bilo je zlatno razdoblje njegove karijere. U Parmi je zabio 20 golova u 130 utakmica, osvojivši u ovih pet godina Kup Italije (1991.-1992.), Kup pobjednika kupova (1992.-1993.), Kup UEFA (1994.-1995.) i UEFA-in Superkup (1993.)

Oglasi

Ali svega četiri godine kasnije Brolin će se oprostiti od fudbal i to sa 28 godina. Ni povratak u Parmu nije mogao promijeniti tok njegove karijere, dok je kratka avantura u Crystal Palaceu samo obilježila njegovu biografiju.

Ipak sa završetkom karijere nije stao život za Šveđanina. Zapravo, bio je vrlo uspješan u novoj karijeri, onoj u prodaji usisavača. Godine 1997. upoznao je švedskog izumitelja Gorana Edlunda.

Do prije nekolika godina bio je nezaposlen, ali je uspio razviti usisavač koji je puno bolje čistio, lakše ga je vukao po kući, jeftiniji je i vrlo moderan.

Brolin je u posao ušao kao partner s 50% udjela. Dotična marka je u međuvremenu postala najpopularnija u Švedskoj. “Twinner” godišnje proda više od 130.000 proizvoda, a sama firma vrijedi milione eura.

Oglasi

Osvrćući se na svoje prerano penzionisanje Brolin je priznao da je to bila teška odluka.

"Ako želiš igrati na najvišem nivou, moraš naporno trenirati svaki dan, ali nisam mario za to. Imao sam druge projekte u glavi, a kad sam napustio fudbal, jedan mi je izumitelj predložio svoju ideju i mi smo otvorili zajedničku firmu", prisjeća se Brolin.

"Svi kažu da je 28 godina prerano za fudbalsku penziju, ali ovisi o tome što si postigao u ovim godinama. Napravio sam puno, a život je prekratak da radiš dosadne stvari. Ako te nešto ne veseli , onda to ne čini", dodao je on.

Bacite li pogled na njegove profile na društvenim mrežama, jasno je da se mnogo zabavlja. Često objavljuje slike s različitih bazena, igranja golfa, skijanja i hokeja na ledu, roštiljanja...

Brolin daje dio svojih prihoda u dobrotvorne svrhe. Ima ugovor s dječjom organizacijom kojoj donisa 30% prihoda od prodaje svojih proizvoda. Bavi se i nekretninama, a prethodno se bavio farmaceutskim i ugostiteljskim poslovima.

Oglasi

Šveđanin je oduvijek bio zaljubljenik u trke konja, a početkom 21.stoljeća bio je i stalni igrač pokera, jednom je bio u top 50 svjetskih pokeraša.

Od svih klubova najviše je mrzio igrati za Leeds United, toliko je bio očajan da se odrekao svoje plaće od oko 15.000 eura sedmično kako bi igrao na posudbi u Zürichu za samo 1.000 eura sedmično.

Kad se idućeg ljeta vratio sa posudbe opet je imao problema s novim trenerom jer je jednom zakasnio na trening zbog saobraćajne nesreće. Rekao je da se ptica zabila u vjetrobransko staklo, ali pričalo se da je udario jelena... Sedmicu kasnije nije došao na utakmicu jer je otišao na proslavu očeva 50. rođendana. U Leedsu Unitedu je dobio novčanih kazni u iznosu od 100.000 eura što je svojevremeno bila nevjerovatna cira.

Jasno je da više nema mjesta za fudbal u njegovom životu, a čini se da uopšte nema problema s tim...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti