Topić: Mislio sam da više neću igrati

Veliki povratak nakon deset mjeseci pauze

Topić: Mislio sam da više neću igrati

E. Škorić

Marko Topić, 34-godišnji bivši bh. reprezentativac i napadač moskovskog Saturna, vratio se u pravom izdanju poslije povrede zbog koje je propustio skoro čitavu sezonu, i koja ga je, kako sam kaže, umalo odvojila od onog što najviše voli - nogometa.

Marko Topić, poznat kao jedan od velikih boraca u vrijeme svojih nastupa u reprezentaciji BiH, iza sebe ima uspješnu igračku karijeru. Sa dosta uspjeha nosio je dres bečke Austrije, njemačkih klubova Energie Cottbusa i Wolfsburga, svojevremeno nastupao u Varteksu iz Varaždina, italijanskoj Monzi (u predgrađu Milana), švicarskim klubovima Sionu, Zurichu i Wilu.

Trenutno je član ruskog Saturna iz Moskve, čiji dres nosi već tri sezone. Imao je tešku povredu, zbog koje je propustio skoro čitavu sezonu.

Imali ste tešku povredu, na terenu Vas nije bilo skoro godinu dana, no čini se da je povratak i više nego ohrabrujući?


Ne, nisam zadovoljan, ja sam prezadovoljan. Kao što kažete, imao sam jednu veoma tešku povredu, zbog koje sam propustio 22 utakmice u ovoj sezoni, odnosno pauzirao sam čak deset mjeseci. Mislio sam da je nogomet za mene završena priča i da ga više neću igrati. No, eto, hvala Bogu, uspio sam se vratiti. Postigao sam nekoliko golova i zaista me krenulo. U prošlom kolu sam bio strijelac u pobjedi kod Anzhija, a kolo prije toga također sam postigao gol protiv Amkara. Samo da me zdravlje posluži i mislim da će sve biti u najboljem redu.




Saturn, kolo prije kraja ruskog šampionata, zauzima desetu poziciju na tabeli. Jeste li zadovoljni sezonom?


Obzirom da je klub u početku sezone prolazio kroz jedno teško razdoblje, te bio u finansijskim problemima iz kojih se, srećom, kasnije izvukao, trenutnom pozicijom na tabeli svakako možemo biti zadovoljni. Premda, ostalo je još jedno kolo do kraja, igramo kod kuće protiv Alaniye i pobjedom bi mogli sezonu završiti čak na osmom mjestu. Tom Tomsk i Rostov imaju isti broj bodova i jedan bod više od nas, pa bi, u nekim kombinacijama, mogli na kraju završiti ispred njih.



Vaš ugovor sa klubom iz Moskve ističe u decembru ove godine. Hoćemo li Topića i dalje gledati u dresu Saturna?

Razgovarat ću uskoro sa ljudima iz kluba, postoji mogućnost da tu i ostanem. Imao sam pozive dvaju klubova koji tek ulaze u ligu, no volio bih, ako ću ostati u Rusiji, da nastavim u Saturnu. Ipak, kao što sam već i rekao, najvažnije je da me zdravlje posluži.



Naša fudbalska reprezentacija, predvođena selektorom Safetom Sušićem, nedavno je  pobijedila u Bratislavi Slovačku rezultatom 3:2. Koliko pratite naše Zmajeve?

Redovno pratim sva dešavanja. Ne samo reprezentaciju, već i nastupe naših igrača u klubovima. Svaki dan sam na internetu, da bih saznao kako su igrali Džeko, Ibišević, Spahić, Pjanić... Još uvijek sam u dobrim odnosima sa svima, a često se ovdje družim sa Rahimićem.

I, na kraju krajeva, može li se naša reprezentacija konačno plasirati na neko veliko takmičenje?

Iskreno se nadam. Veliki kiks smo imali u Albaniji, ali poraz od Francuza jednostavno se ne može takvim nazvati. Francuska je jedna sjajna ekipa, pokazali su to i nedavno u prijateljskom ogledu sa Englezima. Ipak, uvjeren sam u uspjeh naših reprezentativaca. Mislim da ekipa nikada nije bila jača, pa ni u ono vrijeme kada sam ja igrao, a i generacije prije toga.







Možemo li, u skorije vrijeme, očekivati oproštajnu utakmicu u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine?

Isto pitanje mi je postavljeno više puta. Zvali su me i nešto su mi pričalI o tome, no još ništa konkretno. Velika čast bi mi bila da se takvo nešto zaista i dogodi. Ipak, ja i moje kolege tada nismo napravili ništa za reprezentaciju, nismo se uspjeli plasirati. No, sigurno smo zaslužili častan oproštaj od najdražeg nam dresa. Bio bih, ponavljam, sretan da se to dogodi, ali i nekim većim igračima od mene nije ništa priređeno, pa stoga ne bih se previše ljutio ako se to i ne dogodi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.