Topić: Osvetiću se Van Buytenu
Posljednji put Topić je za BiH igrao 17. aprila 2002. godine

Povratak nakon sedam godina odsustva

Topić: Osvetiću se Van Buytenu

Marko Topić, napadač ruskog Saturna jedan je od mnogih bh. fudbalera koji je godinama neopravdano zapostavljan od selektora našeg nacionalnog tima. Dok su kroz nacionalni tim defilovali anonimusu, Topić je punio mreže protivničkih golmana u Njemačkoj i Rusiji.

Nije se bunio što se na njega zaboravilo, ali priznaje da mu je teško padalo to što nije mogao pomoći svojoj reprezentaciji. Grešku svojih prethodnika ispravio je Miroslav Ćiro Blažević.

Za naš državni tim Topić je posljednji put nastupio 17. aprila 2002. godine u Zagrebu protiv Hrvatske. Nakon poraza od Kockastih, nezadovoljan statusom kod tadašnjeg selektora Blaža Sliškovića, nije mogao trpiti nepravdu, javno je „prozvao“ Baku i „zakleo“ se da neće igrati za naš nacionalni tim dok je on selektor.

Sedam godina kasnije, sa oduševljenjem je prihvatio Ćirin poziv. Da je riječ o vrhunskom napadaču svjedoči podatak da je prošlu sezonu okončao na drgoj poziciji najboljih strijelaca šampionata Rusije.

„Sretan sam kao malo dijete. Igrao samo pred 85. 000 ljudi, ali nikada nisam imao tremu, kakvu sam osjetio juče kada sam se približavao hotelu Hercegovina i prije nego što sam zadužio reprezentativnu opremu. Za mene je dres BiH uvijek bio svetinja i presretan sam što sam ponovo unutra“, nije skrivao zadovoljstvo Topić.

Većinu reprezentativnih kolega poznajwe od ranije, a neke tek upoznaje.

„Dugo godina sam igrao sa Rahimićem, Muratovićem, Spahićem..., Berberovića poznajem iz vremena kada je igrao za Kuban, ali ovdje ima i nekih igrača koji su imali 14, 15 godina kada sam ja nosio reprezentativni dres. Malo sam čudno osjećao juče, kao da sam došao u novi klub, ali nervoza polako prolazi i danas je sve OK“, ističe uvijek iskreni Topić.

Svjestan je veoma jake konkrencije u vrhu napada, odnosno kvaliteta Edina Džeke i Zlatana Muslimovića sa kojim će se „boriti“ za poziciju u ekipi.

„Došao sam ovdje jer znam da mogu pomoći. Ne mislim, nego sam ubjeđen da mogu pomoći. Na treninzima ću svoj posao odrađivati maksimalno korektno, a na kraju neka selektor odluči ko će igrati“, naglašava Topić.

Belgijance kao ekipu i ne poznaje dobro, ali zato ima iskustva sa njihovim stoperom Danijelom Van Buytenom.

„Igrao sam protiv njega četiri i po godine. On je bio u Hamburgeru, a ja u Energie Cottbusu, a kasnije i Wolfsburgu. U svim našim međusobnim susretima uspio me uštopati i nisam zabio niti jedan gol. Međutim, smatram da je došlo vrijeme za osvetu i naplatu svih dugova. Povoljan rezultat u Genku anulirao bi sve njegove dosadašnje pobjede. Još ako bi ja postigao gol, mojoj sreći ne bi bilo kraja...“, zaključio je Topić, uz opasku da su Belgijanci blagi favoriti u Genku, isto kao što ćemo mi biti favoriti u Zenici. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti